Champions League

uefa-clŞi în sport ca şi în alte domenii în această perioadă de criză se aplică la fel de bine ceea ce afirma domnul Ţiriac (a fost  sportiv şi deci ştie) că această criză îi va îmbogăţi pe cei bogaţi şi îi va sărăci şi mai tare pe cei săraci.

Deşi pe bună dreptate se afirmă că de fapt acest sport numit fotbal nu e altceva decât o fugă continuă timp de 90 de minute, a 22 de omuleţi, se pare că mai sunt unii care ştiu să facă “artă” din acest joc de-a şoarecele şi pisica.

Şefii UEFA doresc spectacol total şi sunt dispuşi să prezinte o imagine de vis tuturor iubitorilor de fotbal cu anumite sacrificii însă (şi veţi vedea că totul pare echitabil în final).

Pentru a stopa ceea ce dăunează spectacolului cei de la UEFA au dat acea lege care interzice a se filma în timpul unui meci imagini cu suporterii care nu au atitudini tocmai ortodoxe şi asta pentru a nu încuraja violenţa. O idee strălucită ! dar ce ne facem când tocmai ei  sunt cei responsabili şi astfel se muşamalizează mai uşor anumite aspecte din tribune.

UEFA face tot posibilul pentru ca spectacolul să fie unul “incendiar”:

a) drepturile de televizare sunt din ce în ce mai ridicate, dar UEFA îţi spune ce şi cum, cât sau de ce să filmezi;

b) vor să ducă pauza meciului la 20 de minute în loc de 15, tocmai pentru că dacă acum câţiva ani aveam o medie de 10-12 kilometri pe meci din partea jucătorilor, acum s-a ajuns şi la 25 de kilometri pe meci(in Romania e undeva intre 5 si 10 kilometri pe meci), iar pe unii îi lasă inima chiar pe teren(din ce în ce mai multe cazuri în care jucătorii mor pe teren deşi la vizita medicală erau ok)- aşadar jucătorii trebuie să se odihnească mai mult- ce idee minunată ! când de fapt UEFA stabilise de mult cam cu cât vor creşte încasările din moment ce sponsorii se înghesuie să-şi facă publicitate în acele 5 minute oferite în plus;

c) vor să introducă acel cartonaş portocaliu ca intermediar între cel galben şi cel roşu tocmai pentru a face să fie cât mai mult spectacol, dar nimeni nu s-a gândit că anumiţi jucători bine cotaţi care dau bine pe sticlă au contracte individuale de publicitate cu cele mai mari firme de echipamente sportive, iar unii dintre ei nu au voie să părăsească terenul mai repede de cele 90 de minute că se supără sponsorii, iar pe oameni nu îi poţi păcăli că acel jucător e băiat bun, când el e de fapt un ţăran care dă la picioare. Deci, trebuie să împaci şi spectatorul dar şi sponsorul, iar acest lucru îl faci simplu: amăgeşti suporterul cu cartonaşul portocaliu şi nici sponsorul nu se supără.

d) UEFA controlează cam tot ce se întâmplă pe teren şi asta pentru că la câţi bani se pot câştiga din această competiţie mai toate echipele sunt dispuse la a înghite în sec şi la a lua banul cât mai repede. Se face acest compromis pentru că e benefic pentru toţi.

e) uneori se trimit anumiţi arbitri să fie discreţi dar cu simţ de răspundere, iar când se uită cineva urât mai închid şi ei ochii şi dau drumul la câte o echipă mică, dar sacrifică o alta, şi asta pentru a menţine credibilitatea în faţa spectatorului care tocmai când riscă să se plictisească e re-adus la acel spirit al învingătorului.

f) UEFA monitorizează absolut tot, dar ce te faci când nişte americani putred de bogaţi, un magnat rus,etc se aliază şi bag bani în acelaşi spaţiu anglo-saxon. Astfel echipe precum Chelsea Londra, Liverpool, Manchester United încep uşor, uşor să deţină monopolul în cadrul acestui sport. UEFA rămâne fără cuvinte şi asta deoarece cam acele echipe le oferă spectacolul şi hipnotizează masa ferind spectatorul de ceea ce e în culise.

g) englezii mai conservatori ei aşa din fire şi cu o monedă demnă de toată mila (lira sterlină) au reuşit să facă din acel campionat al lor de fotbal cel mai puternic din Europa, unde salariul mediu al unui jucător a ajuns la 1 milion de lire pe sezon.

h) italienii nu prea mai sunt simpatici la UEFA de când cu scandalurile de corupţie în fotbal şi astfel IL CALCIO a devenit de fapt o cacialma, iar pentru unii o modalitate de spălare de bani pe seama cluburilor cu tradiţie.

i) Spania are un campionat care va fi acceptat întotdeauna şi asta pentru că aduce bani şi la UEFA, dar reuşeşte să scoată ceva şi pentru ea(cel mai bun exemplu e cazul lui David Beckam, care atunci când a venit de la Manchester United, a reuşit prin contractele pe care le avea, să îmbogăţească în câteva luni visteria Spaniei cu câteva milioane bune de euro).Au cele mai ridicate preţuri în ceea ce priveşte drepturile de televizare, iar în Asia posturi precum TV Barcelona sau TV Real Madrid sunt foarte căutate.

j) UEFA recunoaşte ajutorul Spaniei şi cum s-a întâmplat în această seară, o echipă cu jucători de 500 de milioane de euro(Real Madrid) este umilită de o echipă ca Liverpool(cu 6 spanioli în echipă şi doar 2 englezi),care a demonstrat încă o dată prin oamenii care îi vin pe stadion că a fi civilizat nu e tocmai cum cred unii din Vestul Europei, iar UEFA recompensează oarecum prin faptul că o echipă precum Villareal poate merge mai departe în Champions League, deşi e un orăşel cu doar 55.000 de locuitori și a eliminat o echipă precum Panathinaikos Atena care a avut 70.000 de suporteri pe stadion. Deci pentru UEFA nu e o afacere chiar bună, dar dacă ne gândim pe termen lung la ce poate oferi campionatul Spaniei celor de la UEFA atunci ne dăm seama că e de bine, mai ales că mâine seară le mai vine o echipă la masa bogaţilor şi anume F.C. Barcelona.

k) nemţii ar fi şi ei buni la o combinaţie, dar ăştia nu prea ştiu de glumă şi astfel sunt ajutaţi din când în când doar pe probleme de imagine. De exemplu în seara asta Bayern Munchen a cam stricat tot pentru că nu prea s-au gândit şi la acea fusbalitate de care vorbea Noica şi au fost atât de corecţi cu ei înşişi încât au dat o palmă fotbalului de maidan învingând Sporting Lisabona în tur şi retur cu scorul general de 12-1.

l) marii magnaţi din fostul bloc sovietic au mai investit şi pe terenul lor, astfel că echipe ca Sahtior Doneţk au ajuns în această competiţie, dar nu mai departe de faza grupelor, însă UEFA apreciază acest efort şi le-a permis accesul în cupa UEFA acolo unde au în acest an in jur de vreo 5-6 echipe.Cei de la UEFA cer să fie mai multă flexibilitate din partea conducătorilor de cluburi, iar ruşii sunt mai direcţi din fire şi nici aspectul fizic nu îi ajută pentru că cei de la UEFA sunt nişte delicaţi şi nu vor să se sperie noaptea de feţele unor ruşi nervoşi, ci mai degrabă de feţele unor rusoaice focoase.

m) cei ce iubesc fotbalul nu sunt lăsaţi să se bucure dacă nu vin şi cu nişte bani pentru a putea sprijini constant această bucurie: echipe precum Fenerbahce Instanbul, Panatinaikos Atena nu pot face faţă imperiului clădit de UEFA chiar dacă investesc enorm şi vin cu jucătorii lor originari.

n) la noi în ţară se fac repetiţii de zor pentru sezonul următor de UEFA champions League: Dinamo vrea şi ea în această competiţie, deşi în ultimii doi ani au fost eliminaţi de echipe (în preliminarii, deci nici nu începuse de fapt competiţia) precum Elfsborg sau NEC Nijmehen, Steaua e blestemată la a face un singur punct în grupe din şase partide, iar alţii microbişti de mici se îmbată cu apă rece gândind că o echipă din provincie precum CFR Cluj ne-ar putea îmbunătăţi imaginea în Europa. Dar până la anul ne pregătim tare: mai se strică o nocturnă, ba mai plouă şi e noroiul mare că de altfel jucători talentaţi avem, ba mai bârfim nişte patroni de cluburi că doar fotbalul vine de la sine, mai băgăm nişte seminţe de bostan şi în rest trăim cu speranţa. Vom rămâne întotdeauna frustraţi de faptul că doar Ceauşescu ne-a făcut fericiţi în acest sport, în 1986.

One thought on “Champions League

  1. stefan March 11, 2009 / 9:44 am

    alex te oricepi, dom’le!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s