Comedia

4766-88078-comediaNe pierdem sarcasmul și fantezia ? De câte ori ne-am încrezut copilărește în acel moment, ce nu trebuia tratat serios și nici trecut ușor?

Hegel în Fenomenologia Spiritului ne vorbește despre acele momente universale, care nu sunt reale. Forma individualității, abstractizarea momentului, masca, ironia, ceva ce apare în sine.

Creativitatea, imaginația, inteligența sunt acele elemente esențiale, care sunt prevăzute cu forma individualității. Nimic nu mai e în sine, ci pentru sine. Sinele real este prevăzut cu acea mască, care îl ridică deasupra momentului abstract. Astfel, acel în sine, care devine pentru sine reprezintă, tocmai ironia. ” Pretenția esențialității universale este trădată în Sine”.

Comedia te face și actor și spectator, iar tu devii sclavul propriului tău personaj. Această aparență descrie de fapt, în propria ta nuditate, cât poți fi de comun. Esențialitatea universală se dizolvă și devine mai îndrăzneață și mai amară, dar atât de necesară.

Comedia conștientizează ironia unei semnificații. Cât de simple sunt ideile despre Frumos și Bine. “…ele suportă să fie umplute cu orice conținut”.

Spectacolul comic cuprinde “jocul și capriciul opiniei și al individualității întâmplătoare”.

Comedia subliniază perfecta lipsă de frică, o bună sănătate, destinderea conștiinței, esențialul din tot ceea ce este străin.

Comedia definește acea existență liniștită, calea spre cunoaștere, în toată ambiguitatea ei, o prevenire a conștiinței, o ispășire a păcatului de a te fi încrezut în real.

article_351285_1Toate acestea sunt conceptele lui Hegel. Comedia – conștiința – în sine – pentru sine – explică de ce realul – universalul – masca – personajul – sunt atât de necesare, în toată ironia lor.

Caracterul omului, educația, “religia sa”, au rolul de a desăvârși opera de artă.

Comedia utilizează la maxim toate tentaculele Sinelui. Masca din spatele oglinzii scoate la suprafață goliciunea, nuditatea, caracterul pornografic al conștiinței de sine.

Să fim frumoși și fără frică. Să fim preventivi în fața realului. Să fim drepți și serioși în fața aparenței universalului. Să fim buni din spatele măștii. Să nu căutăm în elementele esențiale revelarea.

Cine are curajul să utilizeze fabulația ? Conservarea conștiinței de sine cuprinde și un astfel de element. Un procedeu de aglutinare, care conturează masca.

Bunul simț constă în modalitatea prin care îți arăți goliciunea. Să fii vulnerabil, dar atât de sigur la nivelul conștiinței de sine.

Simțul umorului e doar o re-cunoaștere a elementelor, fără însă, să le fi utilizat, la nivelul conștiinței de sine.

Sinele dezvoltă acea re-întoarcere eternă. Comedia prin jocul ei, ne face să fim liberi, ca niște sclavi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s