Gânduri dezbrăcate

ramas singurZi de zi avem fel și fel de gânduri. Unele dintre ele ar fi interzise în orice context, dar nouă ne sunt permise. Altele dintre ele ar fi acceptate în orice situație, dar nouă ne sunt cenzurate.

Patologia gândurilor se reflectă și în “goliciunea” lor. Posibilitatea de a dezbrăca la propriu un anumit gând te face să accepți acea convenționalitate pornografică a ideii.

Să fii singur cu gândurile tale și să le dezbraci de acel “balast”, ar însemna că deja ești un educat rafinat al IDEII.

Hegel în Logica sa, prezintă Ideea ca proces (unitate abstractă), ca subiectivitate (în-sinele).
Hegel spune atât de frumos : prima treaptă este Ideea ca Viață, a doua treaptă este Ideea ca și Cunoaștere, a treia formă este Ideea Absolută.  Până a ajunge la idee însă, trebuie să avem grijă de acele gânduri ale noastre. Gradul de abstractizare al Ideii depinde însă, de puterea noastră de a dezbrăca gândul.
ganduri01Ilogicul exteriorului definește goliciunea interiorului. Sentimentele noastre, puterea noastră de a absoarbe frumosul, viața, experiența noastră fac posibile gândurile. Uneori însă, ele sunt îmbrăcate frumos, elegante, dar atât de seci pe interior.
Hegel vorbește despre cele trei poziții de raportare a gândului la obiectivitate.
Suntem slabi și acceptăm ca un anumit gând să transmită repede acea energie, pentru a putea străluci falnica Idee. Nu trebuie gândit prea mult “Gândul”, dar nici să-l cosmetizăm repede cu ajutorul experienței noastre, în interesul nostru și astfel impunerea subiectivismului în fața raționalului.
Putem fi atât de frumoși. Să putem raporta gândul la nestemata noastră interioritate, este poate cel mai curat, cel mai curajos, cel mai autentic gest posibil față de ființa noastră.
Când gândul se raportează mai apoi la cunoaștere, Ideea nu mai face compromisuri și își impune rapid normele legale, asemeni instanței kantiene. Căutarea adevărului în cel mai mic gând devine o luptă colosală, iar Ideea Absolută pare a fi o nălucă.
314_1Să îți educi gândurile să poarte lenjerie intimă, să aibă o anumită conduită, doar pentru a avea acea libertate în exterior, sau să îți dezbraci gândurile de orice inhibiții, doar pentru a fi un cenzurat în exterior?
Binele suprem, Frumosul suprem ! sunt noțiuni care exprimă raportul dintre cunoaștere și viață, la nivelul oricărui gând, indiferent cât de haios ar fi și cel mai mic gând al nostru.
Simplitatea gândului ne oferă o șansă ! Trebuie să profităm întotdeauna de ea !!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s