Profesionalism şi roboţei

Ce-sa-faci-ca-sa-scapi-de-stresAcum ceva timp ne miram şi chiar ne amuzam când auzeam la TV că mor oamenii din cauza stresului. Asiaticii erau în top la numărul de decese din această cauză.

Eram acuzaţi că nu suntem obişnuiţi cu munca, nu producem cât consumăm, nu suntem responsabili şi nu reuşim să fim profesionişti. Erau vremurile sloganului “Las-o bre, că merge şi aşa!”

În orice domeniu întâi erai om şi mai apoi angajat. Nu lăsam deloc să ne suprapunem cu job-ul şi să uităm de noi.

Acum au venit vremurile în care ne identificăm destul de mult cu munca pe care o prestăm şi nu prea mai avem timp de noi, de familie, de prieteni. Nu ştiu cât de profesionişti am devenit, dar cu siguranţă ne transformăm în mici roboţei. Executăm sarcinile de serviciu şi aşteptăm nu nerăbdarea zilele de concediu, dar fără a pierde vreun bănuţ, că viaţa e din ce în ce mai grea, iar vremurile în care ne ralaxam weekend-uri întregi cu telecomanda tv-ului în mână au cam apus.

Statisticile de anul trecut arătau că : peste 70% sunt stresaţi la locul de muncă, 51% se simt obosiţi, 44% au constant o durere de cap la serviciu, 34% au probleme cu stomacul la muncă, 30% sunt tensionaţi la nivelul musculaturii, adică sunt încordaţi, 23% nu mai au poftă de mâncare, 17% îi ia durerea de dinţi la serviciu, 15% au probleme la nivel sexual, iar 13% au acea ameţeală veşnică la locul de muncă.

Peste 50% recunosc că sunt iritaţi sau furioşi la serviciu, 40% sunt nervoşi mai tot timpul, 45% sunt parcă lipsiţi de energie, fără vlagă în ei cum spunem noi, 35% au o stare de parcă le vine să plângă.

Micii Roboţei vor învăţa să fie şi profesionişti şi să mulţumească şeful, dar cu sacrificiile necesare şi să suporte consecinţele şi în plan afectiv. Empatia rămâne doar un concept abstract pentru unii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s