Nordic Christmas

christmas-tree În Danemarca, de exemplu, în ajunul Crăciunului Familia se adună în jurul ore 16.00 şi fiecare spune câte o poveste despre spiritul şi bucuria Crăciunului. La ora 18.00 toţi se adună în jurul mesei pentru a lua cina, o masă bogat şi frumos aranjată, personalizată în spiritul sărbătorii, iar la ora 20.00 când se ridică de la masă merg cu toţii în jurul bradului frumos împodobit. Acolo toţi dansează în jurul brăduţului înainte de a-şi ridica fiecare cadoul primit şi care se află frumos aranjat sub brăduţ. Totul se încheie târziu în noapte în jurul focului la o cană de vin fiert.

În Finlanda şi animalele au Crăciunul lor. În vârful bradului se pun cadouri pentru păsări pentru ca acestea să simte şi ele aerul de sărbătoare (mâncare, nuci).

În Islanda toată lumea ajunge acasă până la ora 16.00, iar la de la ora 17.00 şi până la ora 22.00 toată lumea se bucură de o masă bogată. Toate televizoarele sunt închise în acest timp, iar la masă se cântă şi se încearcă a avea la cină cât mai mulţi prieteni. Copii primesc multe cadouri, iar primul cadou este lumânarea tradiţională de Crăciun.

În Norvegia se pune mare accent pe oferirea de cadouri. De aceea copii mici se îmbracă în personaje biblice şi merg prin vecini cântând colinde şi aducând cele mai frumoase urări. În ajun, dar şi de revelion fiecare familie are o lumânare mare, frumos ornată, pe care o aprind, iar familia cântă în jurul lumânării. În perioada sărbătorilor fiecare familie împarte prăjituri copiilor şi bineinţeles se bucură de specificii biscuiţi care se fac doar în această perioadă. Copii cântă în această perioadă Mouse Song, o poveste în care se prezintă cum se pregăteşte o familie de şoricei în Ajunul Crăciunului şi cum părinţii soricei îi învaţă pe soriceii cei mici cum să se ferească de capcanele puse pentru ei şi cum să se bucure de libertatea oferită de această mare sărbătoare. Acest cântec a devenit în scurt timp atât de tradiţional şi de oficial încât adulţii se implică şi ei cântând şi având rolurile cele mai grele: copii devin şoriceii cei mici care primesc sfaturile, iar adulţii sunt părinţii şoricei care povestesc şoriceilor mici.

Suedia este cea mai tradiţională şi cea mai interesantă din acest punct de vedere. Sărbătorile încep pe 13 decembrie când este sărbătorită St.Lucia’s Day. Atunci este şi solstiţiu, această zi fiind cea mai scurtă zi din an. Atunci se aprind luminiţele de Crăciun, se spun poveşti, iar lumea merge şi oferă cadouri persoanelor sărace. De obicei se fac vizite la cămine de copii, azile de bătrâni, unde se oferă multe cadouri copiilor orfani şi bătrânilor şi împreună fredonează cântecul St.Lucia. Copii mici se îmbracă ca şi St.Lucia, o fetiţă care a murit deoarece ducea de mâncare creştinilor persecutaţi în 304 î.Ch. Copii mai mici folosesc doar lumânări electrice şi doar cei peste 12 ani au voie să folosească lumânări adevărate. Această sărbătoare o întâlnim în toate statele nordice, dar în Suedia este sărbătorită încă de la 1700 şi se păstrează cu sfinţenie toate regulile şi obiceiurile străvechi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s