Șantajul Emoțional

Indiferent de vârstă șantajul emoțional există. Întotdeauna, doi oameni care își doresc atât de mult să se cunoască, vor face tot posibilul să fie sinceri unul cu celălalt. Mai târziu însă, când apar problemele, ei vor realiza că acele destăinuiri de la început, acum se întorc împotriva lor.

Unul din ei va critica tot timpul pe celălalt. Vina se va împărți doar într-o singură direcție. Unul va pune presiune mereu asupra celuilalt. Minciuna va fi folosită drept adevăr pentru a verifica loialitatea partenerului. Comunicarea se va limita, în timp, doar la câteva acuze, repetate la nesfârșit până când cel de lângă tine va ceda: “Tu ești de vină!”, “Am știut eu că se întâmplă ceva!”, “Mi-a spus mie cineva!”, “Am avut dreptate!”, “Tu trăiești în lumea ta!”, “Eu sunt realist!”, “Nu te mai crede nimeni!”, “M-ai îndepărtat de toată lumea!”, etc.

Celălalt va ajunge să considere că numai el este vinovat de toate, că nu are noroc în viață, că nu are noroc în dragoste, că nimic din ce face nu este bun, că totul se dărâmă într-o secundă, etc. Se va retrage ușor în propria cochilie ajungând la o anxietate accentuată.  Va exista o stare permanentă de nervi, de revoltă, de stres. Acea persoană va simți nevoia să se descarce având reacții dintre cele mai ciudate: va rupe tot timpul ceva, va izbi, va sparge anumite lucruri, le va arunca la gunoi. Acea persoană va plânge des, va simți nevoia să se descarce emoțional față de anumite persoane, chiar și străine. Uneori se va ajunge la o perioadă de testare a identității: pozitiv, adică etapa în care totul trebuie să fie curat, aranjat, la locul său, că doar așa va putea să treacă peste; sau negativ, adică totul e lăsat la voia întâmplării, de la un anumit obiect lăsat aiurea prin casă, până la o întâlnire cu un oarecare, numai să te ajute să treci peste.

Sunt cazuri extreme în care instabilitatea emoțională atinge cote alarmante: de la strigăte foarte puternice, pumni în pereți, până la gândul liniștitor că, doar sinuciderea e o soluție.

În final, totul se va termina cu o fugă a celui șantajat și acea dorință infinită de a evada din acel mediu. Această eliberare nu va însemna un final fericit, dar va fi ceva mai bun decât a fost până atunci.

Pe de o parte, te va urmări acea neîncredere în propria persoană, iar pe de altă parte, în respectiva persoană se va naște acea speranță de a trăi din nou ca un om normal, la casa ei, cu copii, iubită, respectată, etc.

Astfel de aspecte le întâlnim la foarte multe din cupluri. E o tradiție deja, ca de la o relație la alta, să fie și mai multă teamă, frică de a te deschide în fața celuilalt, detașare de activitățile partenerului, etc.

Așa se explică de ce avem acea dependență de rețele de socializare, de ce preferăm un sms în loc de a da un telefon, de ce preferăm un loc aglomerat și nu unul liniștitor.

De acea preferăm să ne iubim partenerul în public. Altfel riscăm din nou acel șantaj emoțional: de față cu alții întotdeauna e drăguț, iar în particular induce acea teamă.

Întotdeauna vor exista pârghii pentru el: familia, prietenii, experiențele anterioare, noii amici, locul de muncă, orele târzii. Și astfel se va declanșa acea ofensivă amețitoare, acel contraatac, acea vânătoare a prădătorului. E un cerc vicios. Nu se poate ieși din acest labirint, decât cu sechele emoționale.

Șantajistul se mai folosește, chiar și de astfel de perioade ale anului pentru a se simți în elementul său: ajunul crăciunului, ziua îndrăgostiților, vacanța de vară, etc. Caută motiv de ceartă tocmai pentru a-și întări și mai mult opiniile și credințele.

Oricât de mult am evolua, tot acțiunile clasice sunt cele mai apreciate: o scrisoare de dragoste, o floare, un TE IUBESC ( atunci când e mai mare nevoie de el ).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s