Tour de France

Turul Franței este cel mai important eveniment ciclistic al anului și s-a încheiat acum câteva zile ( 1 iulie – 23 iulie). A fost pentru prima dată când Eurosport a transmis timp de 3 săptămâni, fiecare etapă, integral. Asta a însemnat cam 6 ore de ciclism în fiecare zi, mai puțin în zilele de luni ale fiecărei săptămâni, care erau zile de odihnă pentru competitori, adică în total 3540 km.  Cred că este singurul sport televizat unde putem afla atât de multe povești: istoria și cultura locurilor prin care trece turul, peisaje absolut superbe, activitățile localnicilor, personalități, dar mai ales, rețetele culinare specifice zonelor. Și uite așa am devenit interesat de această istorie a turului Franței la ciclism……

Maurice Garin, 1903 First_Tour_de_FrancePrima ediție a avut loc în anul 1903, în perioada 1-19 iulie, cu 15 competitori la start. Erau premiați și li se dădea timp de odihnă celor care aveau în toate etapele o medie de 20 km pe oră. Câștigătorul, Maurice Garin, cel din imagine, a avut o medie de 25 de km/h, iar ultimul ciclist ajuns la final, Millocheau, a avut o întârziere de 64h 47m 22s. Întreg turul a avut doar 5 etape, dintre care Garin a câștigat 3 (1,4,5). Premiul era de 3000 de franci pentru fiecare etapă și 12000 de franci pentru învingătorul turului. Maurice a câștigat detașat, dar a avut totuși 2 competitori de temut și anume Hippolyte Aucouturier, dar și germanul Josef Fisher.

Cam așa a arătat turul Franței între primul și al doilea război mondial…..Cicliștii aveau libertatea de a se opri, se odihneau, unii se mai așezau la umbra unei căpițe de fân și trăgeau și un pui de somn, mai se opreau pe marginea drumului la un suc, o bere chiar…

Abia în 1947 s-a dat startul unui nou tur cu plecarea din Caen, iar cerințele erau altele acum.

Tour de France - 100 Rennen, 100 MomenteAbia în 1969 a apărut cel mai tare ciclist al tuturor timpurilor, care pană în 1974 a câștigat de 5 ori la rând turul Franței și anume Eddie Merckx. Cam de prin acei ani au început căutarea de sponsori și ducerea ciclismului la un alt nivel: crearea de echipe mari, competitive, schimbarea regulilor jocului. Acest proiect s-a dezvoltat până prin 1987 când se vedeau rezultatele: inițial 70 de angajați, apoi 220 în ziua cursei, iar alți 500 de oameni erau împărțiți să ridice barierele, să direcționeze cursa, să organizeze începutul și finalul de etapă, etc.

A urmat o perioadă de evoluție fulminantă în ciclism, iar când s-a ajuns la saturație am avut scandaluri, cazuri de dopaj, retragerea forțată a unor cicliști, ieșirea pe ușa din spate a altor rutieri, etc. Acum însă e liniște: avem etape de 224 de km, o medie de 45-50km/h, viteze de 100 de km/h în coborâre, biciclete din carbon care trebuie să aibă minim 6 kg, deși ele ar putea avea și 3 kg, dacă nu ar fi această regulă impusă. Anul acesta avem un câștigător de 4 titluri în persoana britanicului Froome și sperăm să avem un tur al Franței din ce în ce mai atractiv.

One thought on “Tour de France

  1. 86Rene August 22, 2017 / 4:38 am

    I have noticed you don’t monetize your website, don’t waste your traffic, you can earn additional bucks every
    month because you’ve got high quality content.
    If you want to know how to make extra bucks,
    search for: best adsense alternative Wrastain’s tools

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s