Drink, read and write

Deși amândouă au cam același preț, totuși căile cunoașterii sunt atât de diferite…. Majoritatea le combină cu tact sperând să păcălească astfel întreg demersul. Nu e o idee rea având în vedere că sunt incluse în categorii diferite: un hobby și un viciu.

Cu toții folosim aceeași scuză: trebuie curaj să poți face diferența. Un cognac bun te motivează, iar respectul se amestecă bine cu puțină inteligență emoțională, între cuburile de gheață (a căror circularitate indică inițial frivolitate și compasiune, ulterior prin contopire definind rațiunea momentului).

Căutăm mai tot timpul contextul favorabil, iar momentul este amânat de prea multe ori pentru a mai avea o intensitate potrivită.

Într-un final schimbul de măști ne face să credem în ”nebunia lui Nietzsche” și căutăm cu o oarecare detașare răspunsuri ce nu se potrivesc întrebării existențiale.

Și uite așa, fără să ne dăm seama, devenim aroganți, aducem obiecții, formulăm idei ce se contrazic, iar unii care au plătit această carte cu bani munciți, cu siguranță că în volumul II al cărții vor cere, sau cel puțin vor gândi, acea ”despăgubire intelectuală”. Este exact ceea ce ne-a rugat ”modestul Schopenhauer” să nu facem, adică doar cei aleși vor concluziona că ”viața este scurtă, iar adevărul bate departe și trăiește mult”.

”Lumea este reprezentarea mea”, iar eu mă consolez cu faptul că întotdeauna primesc cognacul cadou, drept răsplată pentru eforturile mele de a mă identifica cu propria bibliotecă.

12 thoughts on “Drink, read and write

 1. MuzaRoșie January 15, 2022 / 8:03 pm

  Pierdut și regăsit printre idei și oameni, imagini și cuvinte, idealuri și speranțe, prezent și trecut-ca noi toți dealtfel😉☺️ reușești sa îți menții optimismul!! 👍

 2. alexciotir January 15, 2022 / 7:59 pm

  E un demers anevoios…. nu oricine se încumetă, dar încă mai avem valori, încă mai sunt oameni dispuși la efort.

 3. MuzaRoșie January 15, 2022 / 7:32 pm

  Mai este dispus cineva la intensificare? Mai sunt valori în care sa ne “dezintegram”? Dacă am înțeles bine ideea ultimului răspuns…

 4. alexciotir January 15, 2022 / 7:26 pm

  Trebuie intensificat efortul doar atunci când ideea se dezintegrează in sistemul de valori a celuilalt. Și in final percepția colectivă poate fi alterată.

 5. MuzaRoșie January 15, 2022 / 7:21 pm

  Și ce poate face persoana care emite ideea sa se asocieze cu ea în percepția colectiva? Dacă este o idee unanim recunoscuta ca fiind dezirabila, pozitiva? În cazul axei pe minus, nici nu este de dorit acest lucru, dpdv meu. Poate sa dubleze cu fapte care sa oblige la o schimbare a percepției? Sa intensifice efortul sau sa se abandoneze percepției colective ca un omagiu adus integrării?

 6. MuzaRoșie January 15, 2022 / 7:14 pm

  Și în defavoarea persoanei? De aici vine atributul de eronat?

 7. alexciotir January 15, 2022 / 7:08 pm

  Percepția celor din jur e totuși una eronată ….. e în favoarea ideii.

 8. MuzaRoșie January 15, 2022 / 7:06 pm

  Erata: Discussion

 9. MuzaRoșie January 15, 2022 / 7:04 pm

  Și totuși, ideea nu poate exista inafara persoanei, nu? În continuarea raționamentului meu, tot oamenii recepteaza ideea deci cred ca e un cerc. Posibilitatea de a-l extinde deriva din însăși aceasta acceptare. Speranțe oferă și tehnologia, chiar multe. Echilibrul emotional vine din interior în primul rând. Sau poate ca în sine idealurile, speranțele, curajul sunt idei emise de oameni “incredibili” în sensul asocierii cu ele? 🤔Endless discution anyway😊

 10. alexciotir January 15, 2022 / 6:34 pm

  Cu evoluția tehnologică din ziua de azi, cred ca ideea câștigă lejer in fața persoanei…. Oamenii au nevoie de idealuri, de speranțe, de curaj, de echilibru emoțional, etc. Păcat totuși ca ideea nu câștiga intr-o luptă dreaptă, cum ar fi trebuit și cum ar fi fost normal, ci doar este apreciată pe baza unui vot negativ dat de o societate din ce in ce mai dezechilibrată…. Chiar și o idee proastă convinge în ziua de azi… o dublă identificare, de care vorbești mai sus, chiar și in condițiile date, ar echilibra oarecum raportul de forțe, ar părea în primă instanță un adevăr ceva mai ușor de digerat.

 11. MuzaRoșie January 15, 2022 / 6:20 pm

  Crezi ca, în general vb, ne putem identifica doar cu ideile și nu cu persoanele care le emit sau dubla identificare e sine qua non pentru o înțelegere corectă?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s