Rap ca pe manele

Respectăm regulile cu sfințenie, iar online-ul a devenit deja un mod de viață: comunicăm cu prietenii, suntem alături de familie, ne combinăm, ne educăm, etc. Ce fel de muzică e asta, încât dansăm atât de bine?

În Moldova noastră, parcă se dă ora exactă: pe Facebook, Instagram, fetele noastre frumoase nu se rușinează deloc; inteligența la costum se definește prin treningul de sâmbătă seara; la știrile de la ora 5 ne dăm licența în oenologie, băieții își exprimă neliniștea metafizică prin live-uri, în care fredonează versuri hip-hop de la ei din cartier; taximetriștii din parcare îți prezintă ”foaia matricolă” a oricărei adolescente din orășelul nostru cochet; jargonul e forma de salut a categoriei de oameni ce m-a adoptat de mult timp.

Ne exprimăm doar cu un instrumental furat (scuze… ”împrumutat”): citatul zilei îl dă Friedrich Nietzsche sau Immanuel Kant, iar Dostoievski se impune la o bere seara după ora 18.00, dar ….. Slavici i-a cam lăsat cu foile goale la simularea bacalaureatului.

Ne prezentăm numele și prenumele în ”times new roman”, dar nu mai știm să ținem pixul în mână.

Oricine e o mică vedetă în cerculețul său de prieteni, chiar cu propria dietă: coma alcoolică e definită ca simplă ”inflamație” și la propriu și la figurat, adică un început de laringită.

Piesa e una atât de simplă: în orice intersecție, persoana din dreapta șoferului, coboară geamul finuț și ridică puțin volumul, iar hitul e asigurat (în duet).

Moldova se exprimă în rap, dar ca pe manele: ne plângem cu seriozitate despre aproape orice aspect al vieții cotidiene, dar în același timp, mai dăm nițel din buric, ne mai facem cu ochiul și în final zâmbim cerșetorilor europeni.

P.S. : sursa de inspirație, o melodie de pe iPod – ”Kapushon feat Victoria Beregoi – Rap ca pe manele”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s