Childhood memories

Încă de dimineață am transmis un gând bun tuturor, de ziua națională a României. Așa că o să-mi văd liniștit de povestea mea, deloc patriotică, dar care m-a catapultat direct în mijlocul copilăriei mele.

Ca în fiecare zi, după ce îmi termin treaba la serviciu, mă opresc la magazinul din spatele blocului, pentru acele mici cumpărături zilnice…. În timp ce așteptam să plătesc la casă, observ chiar lângă o angajată a magazinului, un coșuleț cu diverse dulciuri. Undeva într-un colț se zăreau, așa ca prin vis, vreo două gume turbo. Îmi zic: ”oboseala asta ne face să ne rătăcim în trecut…”. Totuși, fiind obligat să aștept, prind curaj și mă apropii de ”minune”. Doar 10 bani bucata, dar de fapt, bucuria mea din acel moment era neprețuită. Bag mâna adânc și îmi iau tot atâtea gume de mestecat cât puteam cuprinde în palmă.

Nerăbdător, dar și cu ceva emoții ca să fiu sincer, mă afund într-un fotoliu pe balcon și aștept o desfătare a simțurilor. Fără să-mi dau seama am fost pur și simplu ”azvârlit” în trecutul deloc simplu al unui copil ieșit din comunism: ”duminică după amiază, anul 1992, chiar vizavi de blocul în care locuiesc, în fața școlii, la intrarea elevilor, o țigancă din mahala vindea semințe și gume turbo. Mă întorceam agale de prin cartier, cam abătut și pesemne și obosit din cauza meciului de fotbal cu prichindeii mei. Chiar în fața școlii, în dreptul meu, un individ cu glugă ”șutește” o pungă de gume de mestecat de pe cutia de carton a țigăncii și fuge. Întreg momentul creat de spontaneitatea hoțului a făcut ca vreo câteva gume viu colorate (ca și cele din imagine) să cadă pe jos la voia întâmplării. Mă uit în jur și văd o stradă pustie, ca în majoritatea zilelor, lumea odihnindu-se după masa copioasă luată în sânul familiei. În depărtare se vedea silueta țigăncii ce disperată alerga după tânărul cu glugă, ce era la vreo două străzi distanță de a deveni un posibil antreprenor de succes ….. 🙂 Cu grijă și atenție am strâns tot ce era pe jos făcându-mi buzunarele încăpătoare …. ”.

A fost cea mai profitabilă zi din viața mea: acele hârtiuțe ce înveleau gumele și cărora noi le spuneam –surprize– erau niște imagini ale mărcilor auto de succes din Vest, dar care aveau o valoare atât de mare în rândul copiilor de cartier, adică a vecinilor de la scara blocului. Niciuna nu era –dublură-(adică erau modele noi, nu le mai avea nimeni) și astfel prețul uneori, chiar se tripla.

Am rămas de-a dreptul mut de uimire văzând cum o gumă de mestecat face o echipă atât de bună cu subconștientul meu. Povestea de mai sus demonstrează clar cât de reală a fost întoarcerea mea în timp. Chiar și acum când scriu mestec o gumă turbo, tocmai pentru a fi sigur că nu las niciun amănunt la voia întâmplării.

2 thoughts on “Childhood memories

  1. Nechita Dragoș-Mugurel December 17, 2020 / 12:21 pm

    Inca ma mira faptul ca ceva atat de “antic” inca mai este produs :))

  2. alexciotir December 17, 2020 / 12:57 pm

    Sper ca nu sunt încă din stocul de după revoluție :)))))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s