Another education

Scopul acestei postări nu este de a critica sau de a scoate în evidență digitalizarea învățământului nostru. Ca profesor, ceea ce simt în fiecare zi într-o sală goală, chiar nu vreau să transmit nimănui. Însă, nu pot fi indiferent la strigătele de ajutor ale elevilor mei. Știm cu toții că întrega țară se educă în aceste vremuri prin intermediul unei aplicații (exclusiv de pe telefonul mobil).

În fiecare oraș există un liceu sau un colegiu Economic, iar de aici se vor alege cei care în viitor ”vor ține frâiele acestei națiuni”.

Cei mai afectați și poate, și cei mai vocali au fost cei de clasa a X-a. Pe undeva e chiar normal: adolescență, pubertate, autochestionare(cine sunt?), angajare(eu ce fac?), într-un cuvânt – identitate. Au pășit spre un alt nivel în 2019 – când au intrat la liceu, iar după câteva luni au conștientizat că sunt nevoiți să pornească la drum cu un handicap, prin închiderea școlilor(în martie). Aproape că ….. nu se cunoșteau între ei. Unii, nici nu au avut timp să se adapteze. Anul acesta însă, toate acele temeri ale lor s-au confirmat. Acea dilemă majoră a adolescenței – identitate sau confuzie – nu mai este una naturală, ci este impusă: o criză de dezvoltare ”comandată online”.

Ora 18.15 – într-o zi de vineri, disciplina – educație antreprenorială – vocea unei eleve ce răsună la microfon, amplificată și de ecoul unei clase triste și goale la început de weekend: ”domnule profesor – deși conștientizăm că ne ducem existența într-o societate slabă, fără pretenții, fără un orizont, am ajuns să ne fie frică de noi, de siguranța noastră, de faptul că, prin forțele proprii și prin nivelul de cunoștințe, nu ne vom putea adapta nici acelei orânduiri….”.

O duminică plăcută!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s