Miracolul din celula 7

miracoluldincelula7Un lucru este cert: filmul momentului. Se menține (după 6 luni) încă în top 10 (din întreaga lume) pe Netflix. Este o adaptare a unei producții coreene din 2013. India în 2017 a furat ideea, iar în 2020 și filipinezii au venit cu propria variantă.

De obicei, nu mă încântă un lungmetraj popularizat pe facebook, pe tot felul de site-uri ciudate, de către personaje care nu au o cultură cinematografică, ci doar profită de această perioadă de izolare la domiciliu.

Find însă vorba de o peliculă turcească, iar eu încă sub influența lecturilor din Orhan Pamuk, nu m-am putut abține și am zis că ….. mai bine îmi pregătesc popcorn-ul și las prejudecățile deoparte.

Nota 10 pentru interpretare. Un film cu un aer rustic, în care se prezintă o poveste de iubire între un tată cu dizabilități intelectuale (Memo) și fetița sa de doar 6 ani (Ova). Întreaga distribuție se străduiește să ne sensibilizeze încă din primele minute, iar prin spațiul online a reușit să ajungă la inima oricărui cinefil.

Totuși, dincolo de această poveste, regizorul scoate în evidență și alte aspecte: diferențele sociale, autoritatea și abuzurile ei, pedeapsa cu moartea, eroarea judiciară, tradiția, familia, cultura, conștiința umană, etc.

În America de Sud a rupt gura târgului, dar în mod special i-a înduioșat pe mexicani. În Europa, Franța este cel mai mare fan (au făcut deja un reportaj în care apar mici filmulețe cu reacțiile casnice ale celor din hexagon: adică se bocește mult).

Turcii ar trebui să fie mândri: cu niște actori de telenovele, comerciali, ce nu își luau munca prea în serios, au reușit să cucerească întreaga lume.

Oricum, acum aproape 10 ani, serialul ”Suleyman Magnificul” era doar un semnal de alarmă, iar acum ”Ascensiunea Imperiilor:Otomanii”, alături de ”miracolul nostru”, la Netflix, confirmă și în spațiul online.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s