Sărbători Pascale

IMG_3927Trebuie să recunoaștem că trăim niște momente foarte ciudate, la limită. În fiecare dintre noi, deja s-a instalat o stare de disconfort, iar la unii se definește chiar ca revoltă interioară.

a) am rămas surprins atunci când, sâmbătă, în jurul orei 11.30, duhovnicul meu mă anunța telefonic, că în următoarea jumătate de oră voi primi Sfânta Lumină și voi avea bucatele binecuvântate, la scara blocului. Imaginea următoare m-a răvășit de tot: doi preoți și vreo 3-4 voluntari mă așteptau afară, în amiaza mare; eu singurul enoriaș, uitat parcă pe niște scări, cu un coș plin de bucate, aruncate la repezeală, încercam să îmi revin, să îmi dau seama ce se întâmplă. În dreapta mea, o vecină completa tabloul sinistru, având grijă de mica grădină din fața blocului. În stânga, la o altă scară de bloc, privirea acuzatoare a unei doamne diseca această faptă, parcă dăunătoare social.

b) spre seară, în jurul orei 21.30, semnalele luminoase ale mașinilor de poliție anunțau, poate, cea mai tristă noapte a acestei perioade de sărbătoare. Un localnic, cu un cozonac mic în mână și o sacoșă, poate și mai discretă, se ascundea prin niște tufișuri, de frica amenzilor foarte mari. Jocul de-a șoarecele și pisica definea atât de bine starea de fapt.

c) puțin după ora 24.00, liniștea bacoviană anunța momente ce aveau să se prelingă pe fațada ființei mele: o femeie, la vreo două blocuri distanță, efectiv urla, privind către o intersecție moartă de mult – ”Hristos a Înviat!” – și bineînțeles, fără a primi vreun răspuns. Mult mai târziu, peste vreo două ore, o alta, parcă înțelegând dificultatea momentului, a tras cortina (prin accentuarea neuniformă a vocalelor) : ”Sărbători fericite!”.

P.S. : aceasta este singura fotografie ce indică vag acel strop de normalitate ( de fapt, este acel petec de pământ îngrijit cu atenție de vecina mea, cea de care vă povesteam mai sus)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s