Pandemie

withingtonMi-am impus ca în această perioadă să evit știrile, comentariile și dezvăluirile referitoare la acest virus. Poate fi considerată și aceasta o metodă de protecție.

Căutând zilele acestea o carte prin biblioteca personală, descoper o lucrare a lui John Withington, scrisă acum vreo 10 ani, ”Cele mai mari dezastre din istoria omenirii”.  A fost de fapt motivul postării mele de azi.

Oricine se gândește la cuvântul epidemie, cred că vizează un singur termen: ciuma. Într-adevăr își găsește ușor un loc în topul celor mai mari dezastre ale omenirii. De aceea, în capitolul 8 al cărții britanicului nostru, numit ”alte epidemii”, găsim cam tot ce vrem să știm despre astfel de stări generale, cam de prin secolul XVI și până în zilele noastre. Acele cifre, parcă, au rolul de a accentua și mai mult termenul de ”pandemie”:

  1. În prim plan spaniolii, pe la 1520, cu una dintre bolile cele mai ușor de transmis: Variola. Apoi rujeola și oreionul au făcut victime timp de vreo 100 de ani. Peste 45 de milioane au murit între cele două Americi, adică 90% din populația băștinașă.
  2. Păduchii în perioadele de razboi: Tifosul. Secolul XVIII, Anglia: aproape 30% din cei aflați în închisori au murit, iar apoi în primul război mondial s-a extins foarte mult. Numai în Rusia, la sfârșitul anului 1920, muriseră peste 3 milioane. Până și naziștii au zis să creeze condiții propice, în lagărele de concentrare, acestei boli necruțătoare.
  3. Holera: candidate –  Anglia; Spania, Rusia, Egipt, India. În mai puțin de 24 de ore se putea muri din așa ceva. Prima epidemie: India – sec IV. ; A doua: Rusia – 1830; A treia: Anglia – 1848; A patra: India – 1852; A cincea: Spania- 1881; A șasea: Rusia – 1899 până în 1923; A șaptea epidemie: peste 120 de țări – din 1961 și până în 2005.
  4. Boala somnului, secolul XIX. Proveniența: Africa – musca țețe. În unele zone muriseră și 70% dintre băștinași. Chiar și în ziua de azi, anual mor peste 65.000 de oameni din cauza acestei boli.
  5. Malaria: 1923 – Rusia ( peste 18 milioane s-au îmbolnăvit); India ( peste 75 de milioane de bolnavi).
  6. Clasica gripăsecolul XV, în Anglia a apărut și se mai numea ”boala transpirației”. mascaPână în secolul XVI fuseseră deja vreo 6 epidemii. În 1918, aproape 8 milioane de spanioli au avut ”febra de 3 zile”. După cum se observă și în această fotografie, masca era obligatorie, în magazine, instituții, chiar și în tramvai. Vatmanul îi explica domnului că nu i se permite accesul în mijlocul de transport fără mască. Doar 10 purtători ai gripei puteau îmbolnăvi cel puțin 1 milion de oameni. Se ajunsese la un blocaj al întregii comunități. Foarte mulți doctori s-au îmbolnăvit și asta a creat panică și mai mare. Cei de la salubritate, de exemplu, au refuzat să mai vină la muncă. Astfel, orașe întregi arătau sinistru: munți de gunoaie, străzi goale, instituții părăsite, etc. Cel puțin 75 de milioane de oameni au murit. Au mai urmat : gripa asiatică – 1957 ( peste 4 milioane de morți); gripa lui Mao – 1968 (50.000).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s