Cititorul

DSC5_1O zi friguroasă de duminică …. sunt -11 grade afară … după plimbarea de dimineață prin parc alături de samoyed-ul meu, tot ce îmi doresc e să ajung acasă lângă un ceai fierbinte. De obicei, îmi pregătesc dimineața o ciocolată caldă, dar acum chiar m-aș relaxa lângă o cană fierbinte de ceai ( de ghimbir ). Drumul până acasă pare însă mai lung. Parcă a mai coborât temperatura cu vreo două grade. Îmi scot mănușile și îmi dau seama că e nevoie de ceva mult mai “bărbătesc” pentru a scăpa de senzația de frig. Îmi torn într-un pahar puțin “Jack” și îmi caut un fragment de referință, o carte din cele aproape 50 care au rolul de a-mi completa biblioteca și pe care mi le-am cumpărat într-o singură zi …. 🙂

DSC_0231_1De multe ori mi se face dor de un anumit chip, de o “icoană cu picioare lungi”, iar un volum de poezii d’ale lui Nichita sau Păunescu definește liniștea unui suflet. Am învățat însă, din experiențele trecute, că orice înflăcărare a sufletului poate fi atenuată cu puțin din spiritul sud american, iar Pablo Neruda este pentru mine un adevărat cercetător al sufletului, un recuperator al celor mai autentice sentimente. Și cântecul său de disperare arată cât de mult putem iubi fără să știm.

DSC_0235_1În adolescența mea un autor precum Gabriel Garcia Marquez reprezenta resortul tuturor dezamăgirilor în dragoste de care aveam parte. Când am citit pentru prima dată “Dragoste în vremea holerei” am avut senzația că trece viața pe lângă mine, fără să îmi arate frumusețea sufletului și tainele unui sentiment atât de gingaș. Apoi a urmat și ecranizarea acestui roman. Chiar nu mai îmi puteam permite să nu cunosc puțin din ceea ce a oferit acest mare scriitor. Mi-am promis că voi avea în bibliotecă astfel de autori. Totdeauna vreau să am la îndemână un Marquez, Saramago sau Ortega y Gasset.

DSC_0233_1Atunci când vedeam pe la colegi sau citeam pe la bibliotecă din acele cărți mici de la Polirom … parcă se dezvolta în mine un sentiment ciudat. Cărți relativ ieftine, de proastă calitate, care se găseau cam peste tot. Însă în timp mi-am dezvoltat spiritul practic, acela de a citi ceva bun cu bani puțini. Astfel de cărți m-au educat: le citeam în tren când eram student, încăpeau în orice geantă oricât de mică sau de plină ar fi fost, le purtam și în buzunarul gecii, adormeam cu ele prin pat, le citeam stând la rând la magazin sau pe scările facultății, le împrumutai ușor și le primeai la fel de simplu din cauza dimensiunilor mici, dar și din cauza prețului scăzut, etc. Și acum încă țin cont de aceste detalii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s