All Eyez on Me

2pacUn film care nu mă așteptam să mă țină în priză (puțin peste două ore).  Mă gândeam că o să devină chiar plictisitor să văd un ecran întunecat de oameni de culoare ce se înjură între ei și se amenință cu armele unii pe alții. Mai murea câte unul la vreo juma de oră și cam ăsta ar fi fost scenariul.

Spre surprinderea mea, cam după primul sfert de oră, filmul a început să lege povestea acestui mare rapper. Totul începe în anii ’70 cu imaginea mamei sale, o luptătoare de seamă a “panterelor negre”, care milita pentru drepturile persoanelor de culoare. Apoi, se prezintă un adolescent timid, talentat la desen, poetic chiar, sociabil și care se dezvoltă frumos la Liceul de Arte din Baltimore. În același timp, el trebuie să aibă grijă și de sora sa mai mică și să o ferească de toate relele existente în orice cartier de negri.

2pac1În partea a doua a filmului această imagine se rupe, iar Tupac Shakur este nevoit să își părăsească mama și să se descurce cât pentru doi, în California. Reușește să o ocrotească pe surioara sa, aceasta alegând cinematografia, adică tot ce înseamnă Hollywood. El începe de jos, cu problemele curente din cartier, dar își dezvoltă astfel abilitățile de lider. Înscenări, minciuni, iar în final o condamnare la închisoare. Greu de suportat pușcăria, deoarece toți polițiștii înjurați în versurile sale, acum și-au plătit datoriile cu vârf și îndesat.

2Pac2În partea a treia a filmului vedem ridicarea acestuia către lumea muzicii, către lupta dintre est și vest. Certuri, scandaluri, arme, droguri, proxenetism, dar acesta era de fapt prețul faimei. În cel mai scurt timp, 2PAC ajunge numărul 1 și toată lumea conspiră împotriva lui. În final…..liniștea aparentă impusă de peliculă anunță asasinarea sa în Las Vegas (1996). Melodia “Changes” rămâne cea mai bună în toate topurile.

Un film care m-a impresionat plăcut prin realismul său, dar fără a deveni un film dur, obscen, comercial chiar. O duminică răcoroasă de noiembrie îl recomandă cu certitudine. E o alternativă bună la orice film de dragoste, dacă ai “ghinionul” și nu este prietena prin preajmă. E un film doar pentru băieți…..:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s