Izvorul femeii

la-source-des-femmes-714679lAcest film se potrivește perfect cu zilele de mărțișor și imaginea femeii în general. O peliculă extraordinară în regia lui Radu Mihăileanu. Acțiunea are loc,  într-un sat la poalele munților, undeva între Africa de nord și Orientul Mijlociu. Personajul principal este Leila  o tânără al cărui soț este profesor și singura ce știa carte dintre cele aproape 40 de femei ale satului.

Acele femei aveau 3 lucruri de făcut: să spele, să crească pe cei mici și să aducă apă tocmai de pe munte. Familiile erau numeroase : între 6 și 12 copii. Cam o treime din ei piereau înainte de a se naște, deoarece căratul apei din munți era mult prea dificil pentru o femeie însărcinată.

la-source-des-femmes-449878lSătulă de această statistică groaznică a femeii din sat, care înghițea în sec și era obligată să meargă mai departe cu acest stigmat, chiar ajutată de către bărbat prin bătăi repetate și umilite chiar în fața propriilor copii, Leila se hotărăște să pună capăt acestei tradiții oarbe. Cu greu se impune, dar reușește să facă o * grevă a iubirii * ( fără sex. fără gesturi tandre, fără comunicare ) până când bărbatul o să aducă el apa din munți. Sexul masculin al satului, doar consuma ceaiul specific zonei, juca table,  sexul zilnic la unii, și câteva reparații prin ogradă.

la-source-des-femmes-730129lÎncurajată și sprijinită chiar de soțul ei, Leila are multe de înfruntat, cu atât mai mult cu cât poartă o luptă și pe tărâmul religiei musulmane.

Cu toții ne-am fi așteptat ca bărbatul să fie învins și să aducă apă. Nu acesta era scopul. Până la urmă autoritățile și-au făcut treaba și au adus apa în sat, dar femeia și-a câștigat dreptul de a fi iubită, respectată, de a nu mai fi tratată ca pe un obiect sexual. Izvorul femeii este iubirea și nu apa. Aceasta a fost morala filmului. Un film sensibil din multe puncte de vedere. Un film superb. Și cum să nu ne placă? doar e o idee românească!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s