Frumusețea muntelui (II)

IMAG0850 A doua zi, deși mă trezisem destul de târziu, am avut curajul și nebunia ca în jur de ora nouă și treizeci de minute să plec singur, către ceea ce putea să ofere mai frumos Făgăraș-ul.

Am băut un ceai fierbinte și m-am cam grăbit, atras de splendoarea din jur. Doar o sticla de doi litri de apă și un măr. Cu promisiunea, în fața amicului meu Gabi, că în jur de ora cincisprezece sunt înapoi.

IMAG0847După aproape o oră de mers, exact când începea traseul să devină mai dificil, un grup de patru tineri, din Craiova, m-au încurajat cu naivitatea lor și cu o dorință adolescentină de a explora muntele.Părea o joacă de copil: vremea excelentă; muntele părea primitor, liniștit; nici nu trecuse de ora unsprezece, deci timp era suficient; apă aveam; foamea o stăpânisem dis de IMAG0878dimineață. Erau toate premisele unei analize mai în detaliu a ceea ce înseamnă traseu montan.

În jur de ora doisprezece și jumătate am ajuns la Șaua Podragului. Acolo a fost un moment important pentru mine: mi-am dat seama că nu prea eram pregătit pentru a merge mai departe. Pentru un astfel de IMAG0889traseu pe indicatoare scrie că se realizează între șase ore și jumătate și șapte ore jumătate de la Bâlea Lac. Deci pentru mine erau suficiente cele șase ore pentru că plecasem de la Lacul Capra. Aveam în dreapta mea sus la Șaua Podragului, vreo trei tineri unguri, care m-au trezit la realitate: multe fructe în rucsac (mere, banane), multă ciocolată, napolitane, și apă IMAG0907la discreție. Pentru că vremea era foarte caldă, neapărat trebuiau tricouri de schimb, un prosop, dar și haine groase pentru schimbările de temperatură, care sunt dese și bruște pe munte. Nu se rezumă totul la o pereche de pantofi și o condiție fizică bună. Astea într-adevăr sunt esențiale, dar trebuie să fim atenți la multe detalii. M-am lăsat totuși purtat de val, IMAG0932adică de entuziasmul acelor tineri. Deși nu înțelegeam o iotă din ce vorbeau între ei, am decis să pornesc înaintea lor, cu gândul că voi fi ajuns de ei și îi voi urma. Ei având același obiectiv ca și mine, dar nu aveau însă și un drum întors de făcut. Au fost un factor motivațional pentru mine cei trei mușchetari; m-au ajutat fără să știe și fără voința lor.

IMAG0925_1Abia la Viștea am realizat cam în ce încurcătură mă băgasem….Niște englezi mi-au spus că mai am în jur de vreo două ore de mers cu tot cu urcarea pe munte, care se anunța una destul de dificilă. Așa a și fost….În jur de ora cincisprezece eram sus pe Vârful Moldoveanu, la două mii cinci sute patruzeci și patru de metri, alături de vreo alți douăzeci de oameni. Am admirat peisajul, iar în jur de ora cincisprezece și douăzeci de minute, am plecat înapoi spre lacul Capra…..Drumul a fost unul anevoios, iar la ultima urcare înainte de lacul Capra, mi-au dat lacrimile: eram ud peste tot, din cauza vegetației eram ud și pe pantaloni, și ciorapii. Eram transpirat, nemâncat, obosit și cu psihicul un pic la pământ. Am ajuns la cort în jur de ora opt și patruzeci de minute. Au fost unsprezece ore grele, pe alocuri chiar chinuitoare, dar satisfacția uriașă……Tehnici de supraviețuire se putea numi aventura mea. A fost frumos, s-a meritat și sper să am voința de a escalada cât mai multe vârfuri de munți.

#Pasiunile sunt singurii oratori care conving întotdeauna# ( La Rochefoucauld)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s