Islanda și C.E. de fotbal

Iceland2008-SudureyriChiar în acest moment echipa Islandei joacă ultimul ei meci la campionatul european de fotbal având ca adversar echipa gazdă, Franța. Ne apropiem de sfârșitul primei reprize și scandinavii sunt conduși deja cu 4-0.

Lumea a perceput bine anomalia fotbalistică, adică Islanda pe primul loc în grupa ei, dar ce a urmat cu Anglia în optimi a fost deja prea mult. S-a văzut foarte bine chiar prin reacția comentatorului ei: toată presa europeană a observat excitarea acelui individ, dar și lipsa de diplomație, sălbăticia exprimării unei bucurii – trimițând tocmai pe englezi, chiar la Dracul…..:))))

Nu e atât de bună echipa Franței încât să ne scape de acești islandezi, dar zeii fotbalului nu puteau să ne sfideze cu un meci Germania – Islanda în semifinale.

O insulă cu 300 de mii de locuitori e cea mai rarefiat populată țară din Europa.Însă, din punct de vedere economic, Islanda e în top 10 în Europa cu un PIB de 55 de mii de euro pe cap de locuitor.

Au păcălit fotbalul: au jucat brutal, au înjurat destul de mult adversarul în timpul meciului, au promovat un fotbal de lemn, fără a te atrage cu ceva. Nu știu nici să accepte înfrângerea, dar nici nu știu să se bucure.

Între câțiva vulcani, retrași pe insulă, izolați, cu o iarnă mai lungă decât ne putem imagina, islandezul se prezintă ca un individ anxios, depresiv, nervos, dur, nesociabil, etc.

Chiar înainte de a veni la campionat întreaga echipă a fost trimisă la psiholog: ei devin depresivi când ies din iarnă și nu se adaptează atât de repede la noile condiții climatice.

O echipă formată din : un regizor de film, chiar portarul, care a venit cu un cameraman în Franța, pentru că vrea să se retragă din echipa națională, dar nu fără a face un documentar cu performanțele sportive, mai apoi cu un măcelar, un poștaș, un economist, un pescar, etc.

Aproape jumătate de țară a venit în Franța să sprijine echipa în sferturile de finală. Cum nimeni nu a reușit să îi scoată din case pe acești ciudați, cred că orice psiholog ar acorda o bulină albă spiritului fotbalistic și a consecințelor sale pozitive.

Sunt un adept al schimbării și m-am bucurat la fel de mult și pentru debutanta Țara Galilor, dar nu vreau să omorâm fotbalul. (între timp au marcat și ștrunfii un gol)

Asemeni lui Noica cu învățăceii săi,  le transmit islandezilor să înțeleagă întâi conceptul de fusbalitate și mai apoi să revină în orice competiție. (când iei 5 goluri…..cam ar trebui)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s