The school museum

IMAG3662_1 În ultima săptămână de scoală, la initiativa colegului meu, profesor de istorie, am avut onoarea să fiu alături de elevii mei în mijlocul unui mic muzeu al perioadei comuniste.

Si ca să fie cât mai autentic, chiar de la intrare ”te lumina” acest mic portret al conducătorului ales. Cei tineri însă…. nu găsesc cu nimic  interesant acest portret si chiar descoperă ridicolul la el acasa: unghiul din care e pozat nu e deloc bun, ar fi prea grăsut, e pensat prost, tunsoarea lasa de dorit, sacoul e croit oribil, etc. Orice sentiment as fi avut a fost omorât de aceasta analiză. Cred ca atunci cand spuneam imnul dimineata la scoala ma uitam revoltat la acest tablou.
IMAG3657_1Peste tot existau tot felul de organizatii, dar..eu doar pe aceasta am fost nevoit sa o îmbratisez. Nu am cum sa uit acele cămăsi portocalii si acele esarfe rosii din fâs, care se strângeau la gât cu acele inele albe din plastic. Numărul matricol cusut, vizibil si drept la bratul stâng făcea din mine încă un soim sau un pioner de frunte…..

IMAG3655_1Oricine era mândru că are un carnet la C.E.C. Fie că era al părinților, fie că era al bunicilor, era un motiv de mândrie să vadă si ceilalti că ai economii. Parcă si copii din jur vorbeau mai frumos, mai respectuos stiind ca ai tăi au bani la C.E.C. Faceam calcule împreună cam cât ar fi dobânda la suma respectivă, cam cât o să se adune în total si ce planuri am avea….. de obicei la majoritatea erau cam aceleasi ”banale” dorinte: o bicicleta, o minge de fotbal, îmbrăcăminte.

IMAG3647_1Pentru mine, cel din Botosani care nu vazuse nici macar un meci în prima divizie de fotbal, era ceva extraordinar să ai ocazia să mergi la un meci international, tocmai până la Bucuresti. Era o experientă unică…….

IMAG3590_1Un Cico, un Bricfor, un Sifon, O apă simplă cu gheață erau momente de bucurie pentru orice copil, mai ales vara după un meci de fotbal în cartier la 30 si ceva de grade. Imediat după revolutie am scos pe piată si vodka cu acest ”nume” ca să ne îmbătăm si mai bine cu apă rece. Asta ca sa nu uitam cum umblam cu ”jumatea” la noi si pe cine tineam la inimă.

IMAG3791_1Sunt prea multe de spus si prea multe imagini de arătat. Închei prin a descrie primul meu joc, chiar înainte si de Tetris. Era cu un lup care arunca oua la un cos de baschet. Avea o agrafă în interior care tinea carcasa bine sa nu cada bateriile. A fost un prieten de nădejde acest joculeț, care trebuie să recunosc, a avut un rol important în copilăria mea.

One thought on “The school museum

  1. M23Ana December 29, 2015 / 7:25 pm

    Bravo ! Un articol bine structurat ,ce deschide usa spre ”Epoca de aur ” si ne face sa revenim cu picioarele pe pamant,sa fim recunoscatori pentru caldura emanata de patura libertatii . Sa speram in continuare si sa credem in evolutia omului,a calitatii umane ,dincolo de interesele celorlati . Bine ati revenit pe blog !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s