History ( I )

RSCN9479 Anul 1950. Anul nașterii lui Ioan Petru Culianu, dar și anul morții lui Traian Vuia. Partidul Comunist începea cel de al treilea an la conducere, în forță. Ana Pauker și Gheorghe Gheorghiu Dej făceau cărțile. Ceaușescu încă era mutat de la un minister la altul nefiind decât criticat și catalogat drept un copil care încă nu s-a maturizat și care nu este un bun organizator, încă.

Bunicul meu (în imagine) abia împlinise 17 ani. Erau vremuri dure în care pentru o cană de grâu aveai asigurat un om la muncă, de dimineața până seara, vreo câteva zile bune. Vara era pe terminate, iar toamna nu se anunța a fi una bogată în recolte. Lumea era precaută știind că avea să urmeze un an și mai greu.

Aproape de jumătatea lui septembrie, venind de la muncă, bunicul meu împreună cu un alt consătean aștepta liniștit în gară, trenul. În timp ce fumau o ultimă țigară, consăteanul simte un miros neobișnuit de piele ce venea dinspre unul din vagoanele marfarului din spatele lor. Fără să stea pe gânduri rupse sigiliul și deschise vagonul. Acesta era plin cu pantofi noi nouți, din piele. Nu le venea să creadă ce le-a fost dat să vadă, mai ales în condițiile în care nimeni nu păzea acele vagoane. La repezeala consateanul a luat în jur de 47 de bucați de pantofi, în timp ce bunicul ținea ușa vagonului și se uita mirat la ce se întâmplă. Aproape că nici nu realizase ce i se întâmplă. Nu putu să scoată nici un cuvânt și rămase stană de piatră. S-au urcat repede in trenul ce tocmai venise și pe care il așteptau pentru a-i duce acasă. Țin să menționez că din gara Verești unde se aflau și până acasă aveau de mers aproximativ 15 minute cu trenul. Aveau să facă o singură oprire într-o haltă. Din prea mult entuziasm sau poate de frică, bunicul a oferit unei bătrâne 6 perechi de pantofi. Nu aveau de unde să știe că acest gest îi va salva. Când au ajuns în gara din sat au constatat că se cam terminase cu bucuria, pentru că au și fost luați pe sus și duși la secție.

Acolo au aflat că dacă valoarea bunurilor furate depășește suma de 2500 de lei atunci, conform legii, vor primi fiecare câte 10 ani de inchisoare. După ce s-au făcut calculele s-a constat ca suma era de 2000 și ceva de lei. Daca nu ar fi oferit cadou acelei bătrâne 6 perechi de pantofi atunci suma ar fi sărit un pic peste 2500 de lei.

Bunicul nu luase nici măcar o pereche, ci dimpotrivă făcuse gestul de a mai scăpa de marfă, doar că juca rolul de complice și asta l-a costat. I-au dat 4 ani de muncă în folosul comunității, iar până la proces a fost luat în arest preventiv. A stat 4 luni fără câteva zile, în închisoare și procesul încă nu se terminase.

Și-a luat inima în dinți și cu permisiunea unui jandarm a reușit să plece din închisoare pentru a merge acasă la procuror. A insistat și a fost primit datorită vârstei. Procurorul a înțeles despre ce era vorba, dar nu putea înțelege cât mai avea să stea acel tânăr în închisoare, dacă procesul nici nu începuse.

A fost eliberat a doua zi fără a mai trebui să facă ceva în folosul comunității. Cele 6 perechi de pantofi l-au salvat. Într-o zi de 6 s-a și născut. Cred că a fost norocos și atât.

Acele vremuri, foametea, teama de a nu avea ce da de mâncare la copii, frica de a nu mai fi o povară pentru părinți, au dus și la astfel de situații pentru care unii au plătit scump. Alții au fost mai norocoși ( la 81 de ani stă pe terasă la un pahar de cognac și îmi povestește mie toate aceste întâmplări).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s