Sunt o babă comunistă

Sunt_o_bab_comunistaAm fost vinerea trecută la cinema să văd și eu în prezența regizorului Stere Gulea, acest film. Lume bună adunată laolaltă să vadă ce poate să mai aducă nou, încă un film despre comunism.

Inițial mi-am zis că se putea și mai bine, dar lumea e deja plictisită de orice artificiu referitor la acest subiect. Un film simplu, ușor de digerat, pe alocuri chiar melancolic, cu o doză echilibrată de umor, pentru cei mai tineri, dar și cu anumite scene sarcastice pentru cei care umblau tot timpul la braț cu propria lor umbră.

În concluzie toată lumea a savurat această peliculă, chiar dacă unii zâmbeau elegant și autoritar, exact ca în vremurile lor “bune”.

S-a văzut totuși că un orășel din provincie încă este ancorat în rădăcinile sale și se acomodează mai greu. Lumea este obișnuită să fie lăsată în pace și încă nu poate fi receptivă la un exercițiu de exteriorizare istorică și afectivă.

Comunitatea a făcut front comun să participe la un eveniment și atât. Dincolo de acest aspect nu prea poți să speri la ceva creativ, definitoriu și specific din partea ei.

Acest film mi-a arătat că începem să fim mai detașați în privința acestui subiect, chiar să facem haz de necaz, mai un pic ironici față de ce regretă mulți din acea perioadă. Probabil este ceva natural, firesc, având în vedere că au trecut 23 de ani. Încercăm să scăpăm de acea teamă care încă există în ființa noastră. Sunt mulțumit de ceea ce am văzut. Nu mai suntem închiși în câteva date istorice, evenimente de reper, sau oameni educați cu bocancul pe creier.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s