Piticii pe tocuri

Mutulica  “A fi mare înseamnă a nu fi înţeles”. De aceea există piticii printre noi, care să se facă înţeleşi. Piticii pe tocuri sunt aceia care au rafinament, care au gust şi care domină “micimea”.

“Micimea nu cuprinde ceva care să fie cel mai mic, ci mereu există ceva şi mai mic. Căci este imposibil ca ceea ce există să înceteze de-a mai exista. Dar şi mărimea are mereu ceva şi mai mare. Şi e atât de numeroasă ca şi micimea; dar în sine orice lucru este şi mare şi mic”. Mare dreptate avea Anaximandru când făcea referire la mărimi. Ceea ce e mare poate părea atât de mic şi invers.

De acolo de sus se înţelege greu cum de nu poti ajunge la un lucru, dar il poti obtine totuşi. Cum? Cu rafinament, inteligenta şi spontaneitate. Piticul pe tocuri întotdeauna va descoperi ceea ce pare şi jos şi sus, şi mare şi mic.

Urcarea piticului pe tocuri inseamnă a acoperi urmele greutatii tale prin “inteligenaţa mişcării”.

Piticul pe tocuri pare naiv asemeni unui copil, dar ascuţit în simţuri. Greutatea şi mărimea celorlalţi îl fac de neoprit în ceea ce priveşte spontaneitatea gândirii. E hazliu tocmai pentru că ne amăgim singuri că o glumă bună nu face rău nimănui.

Piticul pe tocuri scoate în evidenţă josnicia întinderii pe centimetru pătrat, fără a se da vreun rost acelui punct (atât de important pentru el).

Piticul pe tocuri e curajos, e haios, e cool, e la modă. Încăpăţânarea, prostia, indolenţa, indiferenţa fac din piticul nostru un “ucigaş în serie”. Bunul gust şi eleganţa sa îl determină să fie asemeni unui “sniper” care de pe acoperişul conştiinţei noastre nu ratează nimic.

Piticul explică totuşi de ce nu ne putem apropia de el: “Respectul nu suportă apropierea, ci se ţine mai întotdeauna departe”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s