Alcoolul

glass-of-whisky-290x290 Citind zilele acestea, pe portalul de psihologie, mai multe articole legate de consumul de alcool mi-am adus aminte de sentimentul ce mă apasă de fiecare dată când ies seara în sat la bunicii mei.

Mediul rural are prestanţa sa, dar păcat că este terfelită această imagine literară de oameni necăjiţi şi bântuiţi de patima alcoolului.

Am trecut de mult de etapa în care savuram un pahar de vin în preajma sărbătorilor sau la nu ştiu ce eveniment important.

Am savurat atât de mult încât acum, prin toate cotloanele ţării se vede câte un nea Gheorghe care umblă cu sticla de spirt la el, asta după ce a strecurat-o de dimineaţă prin pâine.

La ţară încă mai găsim alcool la modesta sumă de 2 lei suta de grame. Un vecin al bunicii mele are ani buni de când nu-şi mai ia pensia. Poştaşul duce în fiecare lună pensia la birt, pentru ca omul să-şi poată acoperi cheltuielile făcute. Dacă mai rămâne ceva nu-i bai : omul are destule resurse în el pentru a se deplasa şi de 3 ori pe zi la barul din sat.

Una dintre cele mai bune statistici pe care le-am văzut cu privire la consumul de alcool este cea relizată de americani în perioada 2000-2005:

a) au fost alese 50 de ţări din lume care sunt reprezentative în acest sens, al consumului de alcool;

b) s-a făcut o analiză generală pentru perioada 1990-2000;

c) statistica este făcută pentru perioada 2000-2005;

d) ulterior s-au adus unele completări pentru perioada 2006-2009;

e) pentru unele ţări reprezentativă este perioada 2003-2005;

f) statistica se referă la toţi cei care au peste 15 ani şi sunt consumatori de alcool; asta şi pentru că în unele ţări începând cu 16 ani legea permite consumul de alcool. Restricţii sunt mai ales la băuturile spirtoase unde trebuie să ai peste 18 sau 20 de ani;

g) s-au luat 4 categorii de clasificare: băuturi spirtoase, bere, vin şi alte bături(oricare ar fi ele);

h) s-a încercat a se observa ponderea populaţiei în ceea ce priveşte mediul urban şi rural;

i) cât la sută din bărbaţi, dar şi procentul femeilor ce  sunt dependenţi de alcool sau au probleme mari din această cauză;

j) consumul pe cap de locuitor, anual, calculat în litri (o medie raportată la populaţia consumatoare de alcool);

k) statistica mai cuprindea şi numărul accidentelor rutiere realizate din cauza alcoolului; cam în mai toate ţările procentajul este la fel: 30% dintre bărbaţii consumatori de alcool produc şi accidente, iar femeile se îndreaptă către un procent de 20 la sută.

l) pe o scară de la 1 la 5 s-a notat gradul de risc al fiecărei ţări în ceea ce priveşte numărul de alcoolici atât cei înscrişi cât şi cei nedeterminaţi;

consumul de alcool30page0001

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s