Clădiri futuristice 2012

Americanii au realizat un top al celor mai futuristice clădiri din anul ce a trecut. Unele dintre ele au fost finalizate în anul 2012, iar alte proiecte au fost demarate în 2012 având ca termen, finalizarea lor în 2014(muzeul din Doha,Qatar) sau 2015(Piramida W57, New York, USA). Sunt şi excepţii: clădiri realizate în anul 2011, dar care au rămas în acest top şi în anul 2012. Probabil se va întâmpla la fel şi în acest an 2013, deoarece situaţia economică îşi va pune din nou amprenta. Poate ne contrazic asiaticii, care parcă nu se mai satură să iasă în evidenţă cu investiţii de sute şi sute de milioane de euro.

hojn_rpbw_hqroom_ru_14 Finalizată în 2012 această clădire se află în sud-vestul oraşului Oslo şi a fost proiectată de Renzo Piano. Este un centru cultural şi artistic format din 3 corpuri care sunt legate între ele de nişte poduri ce induc o stare meditativă, deoarece pe dedesubt totul este înconjurat de apă. Unul dintre corpuri (cel mai mic) este destinat birourilor, iar celelalte două clădiri sunt un muzeu şi un centru cultural. Înăuntru totul este înconjurat de leduri ce creează o lumină specifică atât noaptea cât şi ziua, deoarece apa realizează acest lucru, ea fiind în umbră, iar ledurile  reflectându-se în ea.

0409-5 Palazzo Lombardia din Milano a fost realizată de Pei Cobb Freed & Partners şi a fost finalizată în 2011. Are un acoperiş realizat din pernuţe făcute dintr-un plastic fluorescent care este albastru, dar care poate deveni şi verde în funcţie de luminozitate. Are pereţi activi climatic, dar şi acele bare verticale care se rotesc pentru a asigura umbră, dar care fac parte de fapt, din sistemul de încălzire.Sticla este dublă, iar printr-un sistem de rotire se poate înlocui pentru a fi curăţată sau chiar schimbată, dacă e nevoie.

ijz30t0r0t0cujp8 Galaxy Soho din Beijing a fost proiectat de către Zaha Hadid, prima femeie care a câştigat premiul Pritzker. Se spune că este cea mai agresivă clădire din Beijing, inaugurată în 2012 şi care are 18 etaje, pe fiecare palier din cele 3 care sunt circulare şi care sunt legate între ele prin patru structuri, tip poduri, prin care se realizează trecerea dintr-una în cealaltă. Este un complex ce găzduieşte birouri, magazine, posibilităţi de distracţie, cinema, restaurante. Totul este făcut din aluminiu, piatră, sticlă şi structurile de oţel. Totul fiind atât de lucios creează un efect de armonie şi pace.

PerotMuseum_ss002 Muzeul de natură şi ştiinţă Perot din Dallas a fost proiectat de un alt câştigător al premiului Pritzker, Thom Mayne. I s-a tăiat panglica, acestei clădiri, la 1 decembrie 2012. Dispune de un teren foarte mare, iar în interior sunt diverse încăperi (a animalelor, a păsărilor, a sportului, a naturii umane,etc).Culoarea predominantă, cum era şi de aşteptat, este verdele, iar afară există diverse ornamente (cel mai interesant este cel al broaştelor care luminează într-un verde aprins fosforescent). Sunt multe cascade artificiale, iar gazonul, apa şi broaştele luminoase creează un peisaj de poveste.

the-crystal-30-Sep-2012The Crystal a fost construită ca un semn de recunoştinţă faţă de revoluţia industrială din Anglia, în 1851. Este situat în inima Londrei şi are forma unui cristal. A fost finalizată în toamna lui 2012 şi dispune de foarte multe centre. Găsim înăuntru băi termale, tratament cu nămol, cu apă neagră. Încălzirea solară asigură confortul în această clădire, care dispune şi de o staţie de încărcare pentru automobilele electrice. Totul este un tribut adus noii tehnologii, iar englezii se bucură din plin de asta.

ordosd Muzeul Ordos din China a fost proiectat de firma MAD la finele anului 2011 şi este o structură alcătuită din tone de fier ondulate într-o formă extraordinară. Această clădire reflectă imaginea deşertului Gobi, din jurul său. Deşi formele sale sunt ciudate, înăuntrul său găsim săli de conferinţă, un sunet care parcă îţi spune că eşti singur în deşert, o sală de teatru, o sală de cinema, dar şi multe săli care prezintă cultura Chinei şi a Mongoliei.

Aceste patru imagini prezintă cel mai nou cinema (Dezeen) din Busan, Coreea de Sud, proiectat de Coop Himmelblau. Un teatru şi un cinema, fiecare integrate în câte o aripă a acestei clădiri, care au fost realizate după aripa unui Airbus A380. O clădire realizată doar din oţel şi sticlă. Există între cele două aripi şi un cinema în aer liber care are în jur de 4000 de locuri. Are milioane de leduri care când se aprind formează un curcubeu de lumini. În jurul cinema-ului în aer liber avem câteva încăperi enorme, care fac doar sandwich-uri pentru film, apoi câteva zeci de cafenele, iar la etaj se află restaurantele. A fost început acest proiect încă din 2005 şi terminat în toamna lui 2012.  Această locaţie creează o intersectare a spaţiului public cu programele culturale, cu divertismentul, cu tehnologia, dar mai ales cu arhitectura modernă.

2 thoughts on “Clădiri futuristice 2012

  1. alexciotir March 23, 2013 / 8:21 am

    Da. Lumea vine sa-si incarce gratuit automobilele electrice, avand parte de multa relaxare in acest timp, chiar si pentru cei mici, care au un centru alocat doar lor, in acest complex.

  2. Anka March 21, 2013 / 10:47 am

    Frumoasa istoria “The Crystal” si i-au oferit chiar o atmosfera opusa; liniste si relaxare fata de dezastru si lupta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s