Vremea

extreme2-popupCitind în aceste zile presa internaţională am rămas pur şi simplu şocat să văd ce se întâmplă  în lume, în ceea ce priveşte vremea şi consecinţele de pe urma acesteia. Retrospectiva anului 2012 este cutremurătoare.

În Siberia sunt -47 de grade la ordinea zilei, adică dacă prinzi vremea mai molcuţă. Teoretic, doar 15% dintre ruşi mai locuiesc acolo, dar în realitate sunt mai puţini. Rămân doar cei care trebuie să stea, să facă lucrurile să meargă într-o direcţie şi pe acolo. Sunt cam 150 de închisori acolo. Cei mai periculoşi infractori ruşi fac înviorarea la minus 50 de grade.

În India, la 3 ianuarie s-a făcut deja un bilanţ şi 200 de oameni au murit din cauza frigului. Până şi maimuţele stau înmărmurite şi privesc în gol, căci nici mâncare nu mai găsesc.

În Anglia, s-au săturat de ploaie şi nu mai fac faţă la furtunile şi intemperiile zilnice. Au crescut vânzările de bărci, pentru că doar aşa mai poţi ieşi din casă în unele regiuni britanice.

În Italia ( Sicilia ) au fost furtuni şi ninsori, o vreme cum nu a mai fost de după al doilea război mondial. În Germania s-au blocat multe regiuni, iar trenurile fac cu greu faţă la vreme.Unele au rămas în anumite zone muntoase, dificile.

În China a îngheţat totul şi se confruntă cu cea mai grea iarnă din ultimi 30 de ani.

În Israel câţiva copii se bulgăreau cu zăpadă, rabinii nu mai găseau mormintele acoperite de zăpadă, iar unii credincioşi se rugau având umbrela la ei pentru a nu se acoperi de “snow”.

La polul opus, în Australia se înregistrează cele mai mari temperaturi. Specialiştii afirmă că începând din 1950, la fiecare 10 ani temperaturile au crescut semnificativ. Au ars păduri, case, sute de mii de hectare de teren, cu oi, cu vaci, cu tot. La fel se întâmplă şi în Brazilia: temperaturi neaşteptat de ridicate care fac ravagii în rândul populaţiei, care nu este obişnuită cu aşa ceva.

Dacă mai luăm în calcul şi uraganele americane, atunci începem să avem o imagine completă a ceea ce numim buletinul meteo global.

Nu a fost un an 2012 tocmai bun şi din ce observ 2013 nu pare a fi un an potolit, din acest punct de vedere. Vremea se schimbă prea mult, prea repede, pentru cât putem noi percepe. Trebuie să ne adaptăm la aceste condiţii şi să nu ne mai mire acele diferenţe care le întâlnim zi de zi pe stradă: de la tineri care stau în tricouri, la bătrâni îmbrăcaţi foarte gros (ca un principiu logic – în acelaşi timp şi sub acelaşi raport).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s