Tradiţie = Identitate

 Am participat în seara aceasta alături de colegii şi preoţii de la Seminarul Teologic Botoşani, la Teatrul Mihai Eminescu , la un simpozion pe tema tradiţiei. Invitat special a fost părintele Hrisostom Rădăşanu, consilier pe teme de educaţie din partea Mitropoliei.

A fost un discurs adresat tinerilor, elevilor noştri de liceu, dar şi profesorilor. Dornici de a mai înţelege liniştea unui călugăr am ascultat cu înţelepciune vorbele sale curate şi pline de iubire.

Cele aproape 45 de minute de discurs au avut rolul de a sensibiliza tineretul în privinţa acestui termen de “tradiţie”.

“Tradiţia apare atunci când ne este bine şi nu atunci când ne este rău şi căutăm o formă disperată de a ne refugia, de a ne ascunde, de a ne ajuta cât mai repede cineva anume”.

Îşi aducea aminte părintele, ca de altfel toţi cei care au prins câte un pic din perioda comunistă, cât de greu se făcea rost de ciocolată pe atunci. Nostalgic povestea cum mama sa atunci când venea cu o ciocolată acasă nu o împărţea la toţi cei 5 membri ai familiei, ci la doar cei 3 copii ai ei. Deşi era o perioadă grea ei considerau la vremea aceia ca li se cuvine acea parte de ciocolată şi că aşa trebuie să fie. Nimeni nu ne învaţă părinţii cum să procedeze, nici nu li se oferă nişte cursuri orice altceva, ci pur şi simplu aşa simt că e mai bine pentru ei. Aici regăsim tradiţia. Abia târziu a observat cât de mult adorau dulciurile şi ciocolatele părinţii săi, dar tradiţia se exprimă prin astfel de sensuri pe care le dăm. Este o poveste chiar banală pe care o regăsim în fiecare dintre noi, dar din care trebuie să învăţăm atât de multe.

“Mergeţi măcar o dată într-o casă de copii şi veţi vedea cât de mult vă preţuiţi părinţii. Atunci când intraţi şi vedeţi 30 de copii care ridică braţele către voi nu aveţi cum să nu înţelegeţi tradiţia”.

Fiecare are o bunică sau un bunic care pare că nu se interesează prea mult de soarta voastră. Nu e adevărat. “Prima regulă a dialogului este să taci şi să asculţi”. De acea Dumnezeu ne-a dat două urechi şi o singură gură: ca să putem asculta mai mult decât vorbim. Bunica sau bunicul în înţelepciunea lor nu vorbesc niciodată neîntrebaţi. Au acea logică a bunului simţ care-i opreşte în a face comentarii sau a judeca. Dacă îi întrebi ceva îţi răspund detaşaţi şi calmi de problema care te frământă. Aproape că nu-i înteresează timbrul vocal, dar cu siguranţă îţi va rămâne pe retină imaginea lor. Asemeni unei icoane. Părinţii îi puteţi vedea de multe ori nervoşi, dar niciodată nu vă puteţi vedea mama sau tatăl demoralizaţi, dezolaţi, dezumanizaţi.Bunica simte atunci când vremurile sunt bune şi cheamă tradiţia către noi. Pune repede şi face un colac, o pâine la cuptor. Te anunţă calm că atunci când cerul va fi alb atunci va fi gata şi pâinea din cuptor, iar părinţii şi nepoţii caută dezorientaţi să vadă culoarea cerului de deasupra cuptorului şi se uită pierduţi în văzduh. Înăuntrul cuptorului însă este cerul, cupola, arcada care îţi arată când s-a încins focul şi sunt gata colacii, dar noi nu am înţeles chemarea tradiţiei.

Asemeni Meşterului Manole care a făcut dintr-un zid vechi o biserică mare şi frumoasă aşa şi noi trebuie să chemăm tradiţia, care va veni ca un zid trist şi urât în faţa noastră, dar va deveni ceva măreţ în inima noastră. Atunci când a zidit pe Ana a înţeles sensul tradiţiei.

Un francez sarcastic întreabă cu mirare un evreu: “De ce aţi făcut o moschee atât de mare când în jurul vostru este atâta sărăcie, războaie?”  Evreul răspunde: “Dar voi când aţi construit Notre-Dames eraţi mai bogaţi?”

“Trebuie să căutăm în adâncul inimii noastre acel zid părăsit şi să nu lăsăm tradiţia să treacă pe lângă noi”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s