Metafora şi Sensul

De obicei găsim un fundament în ceea ce spunem tocmai prin resortul pe care il ofera cele ce nu pot fi spuse, ci doar gândite.

Contextualitatea oferă cel mai plauzibil sens pe care îl putem oferi, iar cei care nu înţeleg acest lucru o fac din bun simţ. Moralitatea utilizării unui sens îi întăreşte de fapt sensul deja existent.

Nietzsche: “Mai bine un sens, oricare, decât absenţa de sens“. (Genealogia Moralei)

Sensul pare a ne conduce, prin şlefuire, la ceea ce noi numim metaforă, tocmai pentru a descoperi ulterior complexitatea şi frumuseţea limbajului.

Davidson: “Metafora nu se distinge prin sens, ci prin folosire…..”.

Nu putem utiliza metafora ca şi unealtă doar de dragul de a mai da o definiţie clasică a limbajului.

Metafora atunci când e creată are o cauză pe care trebuie să o căutăm atent; în schimb noi căutăm doar ceea ce exprimă ea, fără a ne lua în calcul că ea nu exprimă de fapt nimic. Nu acesta este rolul ei.

Davidson: “Un limbaj care a fost în întregime numai metaforă va fi un limbaj care nu a avut nici o utilitate“.

Kurz: “Metafora nu vorbeşte despre trăiri, ea le încorporează“.

Imaginea care apare în  gândire este acel sens care se înfăţişează ca şi caracteristică a ceea ce simţim, iar rareaori metafora exteriorizează acest fapt, deşi are încorporat în ea acel fapt.

Metafora este atât de discretă încât pune în dificultate simţirea care se grăbeşte să dea un sens, să se exteriorizeze, prin vocea “sclavului” care îi este cel mai la îndemână.

Rainer: “Interioritatea şi exterioritatea sunt metaforele fundamentale prin care se exprimă faptul că sufletul posedă un spaţiu lăuntric, care este accesibil doar individului. În mod strict privat şi, aşa cum spune numele latinesc individuum, nu poate fi împărţit cu altul “.

Metafora “ne ajută” să devenim prizonierii limbajului, fără nici cea mai vagă idee asupra faptului că el poate fi depăşit  chiar prin el însuşi.

Sensul, metafora, limbajul sunt în final doar acele cuvinte care ne îngreunează vorbirea, tocmai pentru că prin tăcere “ne configurăm geometria”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s