Showroom

 Mă plimbam zilele trecute prin Iaşi şi observam că numărul maşinilor depăşeşte orice calcul făcut anterior. Oraşele mai sărace, precum Botoşani, Vaslui devin din ce în ce mai mult, adevărate cimitire de maşini. Există “crema” oraşului, adică băieţii deştepţi, care îşi afişează bolizii ori de câte ori au ocazia. În rest, pe şosele vedem maşini, care ar putea pune în pericol viaţa celorlalţi. Există o diferenţă prea mare între autovehicole, dar ideea e aceeaşi: de la an la an numărul automobilelor se dublează, sau chiar se triplează, în anumite zone.

Observ că oraşele mari, precum Iaşi-ul, Timişoara, Cluj, încep să-şi definească stilul de oraş mare şi se cam uniformizează dorinţele şi pretenţiile locuitorilor săi. În Iaşi cel puţin am rămas plăcut surprins să văd că au cam dispărut “rablele”. Chiar dacă mentalitatea e una precară şi apar tot mai multe maşini de lux second-hand. Oraşele mari parcă se respectă mai mult şi au scăpat şi de această meteahnă.

În oraşele mici precum Botoşani încă se mai simte euforia tinerilor care “fură” averea părinţilor, adică cel mult un golf 3, luat la mâna a şaptea, de undeva de prin Austria sau Franţa.

În judeţ situaţia e şi mai gravă, în sensul că toţi puştanii de 16-17 ani îşi demonstrează bărbăţia, măcar cu un mic accident prin sat, ca să-i cunoască lumea şi mai bine, chiar dacă e vorba de o dacie 1310.

Sperăm să ajungem la acel moment de saturaţie în care şi părinţii să fie mai responsabili, şi comunitatea să aibă un cuvânt de spus, dar toate astea, doar după ce vom avea o legislaţie demnă de un minim grad de civilizaţie.

M-am săturat să văd copii nenorociţi pe viaţă din cauza aceasta sau oameni care sfidează orice şi pe oricine prin maşina sa de 2000 sau de 200.000 de euro. Mentalitatea unora se schimbă doar cu bocancul pe creier.

Trebuie să vedem însă şi partea plină a paharului şi apreciez faptul că unele oraşe precum Iaşi-ul se schimbă mereu, chiar şi sub acest aspect. Mă bucur!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s