Euro 2012


Pe 8 iunie a început campionatul european de fotbal. Azi suntem la jumătatea desfăşurării meciurilor din grupe.
Se pot face diferite analize şi se pot specula multe despre primul campionat de fotbal ce nu are loc în Vest.
Era şi normal ca cei care nici nu cunosc foarte bine unde e est-ul şi vin din lumea civilizată, să fie oarecum miraţi, chiar şocaţi de jungla pe care au întâlnit-o aici.
Italianul, germanul,englezul sau irlandezul au găsit aici în Est bere la 1,5 euro. Cam atât îi costă pe ei un pahar de apă minerală. Deci, concluzia e, că în Polonia şi Ucraina e raiul pe pământ, din punctul ăsta de vedere.
Pe de altă parte, chiar şi ei au fost nevoiţi să îşi vândă camerele video, foto, cam tot ce aveau la îndemână, pentru a-şi plăti o cameră de hotel. Cea mai ieftină e undeva la 2000 de euro şi nimeni nu se implică în a stopa această “foame” a comercianţilor.
Din puct de vedere fotbalistic avem de toate: meciuri foarte slabe (vezi Franţa – Anglia), surprize (vezi Danemarca – Olanda), momente tragice (un suporter rus a murit, fiind înjunghiat), lovituri de la 11 metri ratate sau neacordate(vezi Polonia – Grecia), chiar şi meciuri ciudate (vezi Polonia – Grecia, meciul cu cele mai puţine faulturi, dar cu 2 cartonaşe roşii), cel mai rapid gol al tuturor campionatelor europene ( vezi Cehia – Grecia; gol cehii după 136 de secunde), ratări monumentale, umilinţă (vezi Olanda – Germania) jucători nefericiţi (vezi Anglia sau Olanda; 2 jucători au plecat din cantonament pentru că unuia îi decedase tatăl şi unuia îi decedase mama), jucători aflaţi sub papucul nevestelor ( soţiile mai multor fotbalişti olandezi au afirmat că dacă prestaţiile iubiţilor lor vor fi la înălţime, să nu accepte oferte de transfer decât din Spania sau Germania – p.s.: pot sta liniştite; Olanda a cam luat bătaie şi diseară îşi află viitorul în meciul cu Germania, adică pleacă încă din faza grupelor; a treia echipă cotată la pariuri pleacă prima acasă ), suporteri nervoşi (fanii ruşi s-au duelat toată noaptea cu forţele de ordine din Ucraina – săracii nu prea ştiu metodele de corecţie din Est) şi statistica poate continua.

Şi ajungem şi la noi spectatorii din România: TVR-ul urma să ne bucure luna aceasta cu fotbal. Nu au spus nimănui însă că au datorii de peste 270 de milioane de RON la stat, încă din 2005 şi până în 2011. Am aşteptat ca fraierii. Au dat peste 9 milioane drepturi de televizare. Le-au cam picat faţa când au văzut că au doar 1,5 milioane din reclame. Au schimbat repede macazul şi au vândut mai mult de jumătate din meciuri la Dolce Sport.
Şi ne-au arătat pe faţă degetul mijlociu. Cine nu are televiziune de la dolce, cam asta e.
Şi uite aşa meciuri precum Franţa – Anglia, Olanda – Germania se văd doar la Dolce. Însă tot ei au venit şi ne-au liniştit: le dau în reluare la 12 noaptea.
Şi ne-au făcut să vorbim singuri şi să ne gândim la diverse exemple: Coreea a păstrat aceeaşi metodă ca la campionatul mondial – dau transmisia în direct, iar dacă apare în timpul meciului vreun element perturbator, cum ar fi vreun gest, vreo doi tineri care se sărută cu foc pe stadion sau alte chestii de astea, atunci întrerup subit transmisia. În Iran a fost interzis campionatul european pentru toate femeile – motivul: jucătorii de fotbal folosesc gesturi obscene, limbajul trupului este unul vulgar şi de mahala.
Şi cam aceasta este şi normalitatea în România: cei mai delicaţi se uită pe net la meci, iar cei mai comozi ies la terase şi la bere că doar o dată la 4 ani avem fotbalul în sînge şi ştampila pe vot.
Oleeeeeeeee !!! Mă înclin în faţa sportului rege.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s