Hai să fim frumoşi !

“Aceasta înseamnă a se îndrepta sau a fi condus de alţii cum trebuie spre cele ale iubirii, începând de la aceste lucruri frumoase a se urca mereu în vederea acelui frumos, folosindu-se de ele ca de nişte trepte, de la un corp frumos la două, şi de la două la toate corpurile frumoase şi de la corpurile frumoase la îndeletnicirile frumoase şi de la îndeletnicirile frumoase la învăţăturile frumoase, până când, în cele din urmă, ajunge de la acestea la acea învăţătură, care nu e altceva decât învăţătura frumosului însuşi, şi cunoaşte, în sfârşit, ce este frumosul în sine”. (Platon)

Raţionamentul logic nu reuşeşte să ne conducă spre ceea ce este frumos în sine.  Frumosul în sine ne conduce în final către descoperirea adevărului. Păcătuim prea mult în faţa frumosului în sine, astfel încât adevărul ni se ascunde.

Ne rugăm să orbim în faţa frumosului sperând astfel să conştientizăm chintesenţa actului creator, dar, de fapt, asta înseamnă să ne ducem păcatul mai departe, adică să vedem, dar fără să înţelegem unde ne situăm în faţa frumosului.

Nici când am devenit nişte monştri ai aceste dualităţi, nu ne-am dat seama dacă orizontul nostru cuprinde acel frumos în sine.

Ne mirăm, dar nici noi nu ştim ce consecinţe va avea acest act. Stăm şi medităm în speranţa că ceva sau cineva va face un gest gratuit şi astfel vom înţelege şi noi de ce se îndepărtează atât de mult “FRUMOSUL”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s