Presa internaţională

 RFI (Radio France Internationale) – Ne anunţă că totul a început pe 13 ianuarie. Lumea nemulţumită pe baza Legii Sănătăţii a ieşit în stradă în capitală, iar mai apoi în toată ţara, în oraşe importante precum Braşov, Timişoara şi Iaşi. Protestatarii au scandat împotriva preşedintelui Băsescu şi impotriva politicii bugetare deosebit de riguroasă. De subliniat faptul că nu se spune nimic de violenţele din capitală.

France 24 – Preferă să vorbească de situatia din Nigeria, Siria, Tunisia. Discută mult de vasul care a eşuat şi s-a scufundat. Se vede clar că publicaţiile importante încă aşteaptă păreri autorizate, declaraţii de presă ale oficilalilor, ale politicienilor, iar până atunci se folosesc de corespondenţii lor care să le prezinte imaginea de ansamblu a situaţiei din România.

Am preferat să mă uit la francezi întâi pentru că ei ne-au luat cel mai tare peste picior, în ultimul timp.

M-am uitat mai apoi în presa italiană. Şi ei prezintă pe scurt aceeaşi realitate văzută şi de francezi. Ambele ţări prin relatările şi publicaţiile lor mi s-au părut realiste şi de bun simţ.

Germanii preferă mai mult o imagine de ansamblu: spaţiul Schengen, situaţia României în general, etc.

Nici o publicaţie nu vorbeşte despre violenţe. Nici una. Tot ce apare despre violenţele din Bucureşti apare din însăşi declaraţiile oficialilor noştri.

CNN şi BBC pun accentul mai mult pe o analiză în detaliu, profundă bazată pe statistică şi cifre, şi ţin cont mult de declaraţiile oficialilor, care sunt cam slăbuţe, cam subţirele. Îl dau pe Igaş cu lauda sa la adresa efortului jandarmeriei şi cu afirmaţia că în ţară au fost exact 8700 de protestatari. Mai apoi declaraţia primului ministru care vorbeşte de violenţă şi de stoparea ei prin orice mijloace. Şi mai apare şi poziţia oficialilor jandarmeriei care spun că situaţia e sub control şi chiar afirmă cu mult curaj că doar în Bucureşti au fost ceva incidente, iar în rest totul e paşnic. Parcă stau mai liniştit. Aştia la TV au arătat altceva, dar dacă jandarmeria română scoasă cu tot efectivul spune că sunt mici incidente, atunci nu pot decât să cred că şi televiziunile astea au un interes în a obţine o cotă de piaţă bună în ceea ce priveşte rating-ul, iar instituţiile statului funcţionează corect. Jandarmeria a afirmat că vreo 250 de oameni au creat probleme şi doar 36 de persoane au fost reţinute. Iată că nici 40 de oameni au devastat Piaţa Unirii, dar presa internaţională e obişnuită cu violenţe, nu glumă: cum e cazul Angliei, cazul Franţei, etc.

În schimb, peste ocean, întâlnim în New York Times articole care vorbesc despre violenţa din România, sursa lor fiind Antena 3, iar dramatizarea şi suspansul desprea situaţia de la noi, fiind nelipsite.

În concluzie, vedem în continuare care sunt instrumentele democraţiei: nişte scene regizate de alţii, doar cât să aibă scuze. Aceleaşi tertipuri de manipulare şi de schimbare a imaginii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s