Să ne instruim !

Conform unui studiu realizat în 2008 profesorii americani sunt cei mai productivi din întreaga lume.

După cum vedem în tabel, profesorul predă 1097 de ore, însă doar 36 de săptămâni se află în clasă.

Asta înseamnă să ai cu ce: săli de pregătire, săli de sport, mijloace didactice, materiale educative, lucrări de specialitate, tehnologie, etc.

La noi se vrea la fel: pentru cele 36 de săptămâni profesorul e plătit cam mult. Mi se pare normal să aştepţi terminarea orelor ca să pleci mai repede acasă în condiţiile în care nu ai nimic la îndemână care să te facă să realizezi ceva în plan profesional.

Şi la noi dacă profesorii ar sta 1097 de ore la şcoală ar avea activităţi precum: semnarea condicii că şi aşa nu se uită nici dracu la ea; fel şi fel de hârtii fără vreo valoare, dar care dau bine la comisia metodică sau în altă parte; mai nişte teste acolo cât să-şi justifici activitatea şi aşa ineficientă; mai nişte bancuri bune spuse între colegi; iar cei mai activi din fire vin şi cu punga de seminţe de acasă, că doar e plictiseală mare.

Tre’ să ne intruim şi noi că nu mai merge să stăm şi să ne uităm la alţii de parcă ne-ar da soluţia tuturor problemelor.

P.S. : Şi la noi statistica arată că avem în continuare un învăţământ de calitate. Dacă în Europa procentul de promovabilitate la bacalaureat este de până la 60%, la noi este de 96-97%. Suntem mai duri. Că până anul trecut era de 98-99 %. Suntem răi, că astfel de procente sunt doar în anumite judeţe. La nivel naţional e undeva pe la 78%, dar ne coboară tare procentul elevii noştri care pleacă prin ţări străine sau au o durere în cot şi nu se mai prezintă.La sfârşitul săptămânii viitoare vom afla cum stăm în statistici şi anul acesta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s