Bărbierul din Siberia

 De fiecare dată revăd filmul cu plăcere şi îmi aduc aminte că prima dată auzisem un comentariu undeva pe tvr1, din partea unui artist român, care sublinia faptul că nici un actor nu ar trebui să  se apuce de această meserie, dacă nu a făcut întâi o analiză acestui film.

Este un film extraordinar în regia lui Nikita Mihalkov şi din câte am observat şi destul de difuzat: pe tvr cultural cred că a fost dat de vreo 4-5 ori, pe tvr1 de 2 ori anul trecut şi o dată anul acesta.

Rusia anilor 1885 este prezentată într-un mod demn de orice scenarist care impune respect, credinţă, patriotism şi profesionalism. Incredibila poveste de dragoste între Jane Callahan, venită cu afaceri, să facă bani cu o invenţie a unui bătrân, şi Andre Tolstoi, un tânăr ofiţer rus.

Ea agitată,neliniştită, materialistă, critică, dar cu feminitate şi cu un zâmbet înşelător, iar el liniştit,aerian, creativ, cu un dezvoltat simţ al umorului, dar fiind un bărbat ferm şi cu o responsabilitate pe umeri chiar şi în faţa iubirii.

O poveste de dragoste frumoasă în care se prezintă subtilitatea întâlnirii a două destine diferite, dar care insistă în a crea contextul revederii celuilalt, fără motiv, ci doar pentru a verifica afectivitatea fiecăruia dintre ei.

Moscova este prezentată cu o anumită sobrietate, în care clădirile impunătoare detaliază sentimentele celor doi, dar în acelaşi timp pare un oraş al romantismului pur şi al dezvăluirii pasiunilor oamenilor “adevăraţi”.

Sunt momente în care dragostea, drama, istoria sunt combinate cu un comic rusesc de bună calitate ce face din acest film unul dintre cele mai reuşite ale lui Mihalkov.

O să închei în spiritul acţiunii filmului jucând rolul lui Radlov şi declarând toată iubirea mea lui Jane: “Dragostea e ca pojarul. Te loveşte doar o dată în viaţă şi cu cât se întâmplă mai târziu, cu atât e mai greu” .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s