Concluzie !!!

” Există, într-adevăr, unele chestiuni care nu sunt înţelese – sau sunt cu greu înţelese -, ori de câte ori şi în orice fel ar fi redate într-un enunţ al cuiva, oricât de limpede ar fi el; atare chestiuni nu trebuie aduse în faţa oamenilor decât rar, dacă apare vreo constrângere, sau chiar deloc”. (Sfântul Augustin, “De doctrina christiana”, pag.307)

Fiecare dintre noi are libertatea de a se exprima, dar când toţi tac şi numai unul vorbeşte, atunci e şi normal ca vorbitorul să vină în sprijinul celor care tac cu explicaţii şi mai multe, ce oferă un grad şi mai mare de generalitate. Ori atunci când tu realizezi că ai fost înţeles trebuie să închei cuvântul sau să schimbi subiectul.

Cel care vrea să înveţe va învăţa oricum. Nu trebuie insistat asupra lui, nu trebuie sa-i reamintim nimic, nu trebuie să i se imprime nimic în memorie. Toate acestea trebuie să le facă chiar el. Între tine şi el există o asemănare: învăţarea. Nu trebuie să se ajungă la acea saturaţie capabilă să altereze “cuvântul” învăţării.

“Iubeşte adevărul cuvintelor, nu cuvintele însele”. (pag.311)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s