Impozitul pe respect

Cum se manifestă respectul faţă de cineva?

Normal ar fi ca fiecare să aibă în vedere următorul tipar: “Pe cel cunoscut nouă, stimat de noi,…,care face şi lucrează ceva pentru noi, îl plătim bucuros cât putem de mult, adesea chiar peste posibilitatea noastră…”

E şi normal să fie aşa : “În munca pe care cunoscutul o prestează pentru noi este ceva de neplătit, afectivitatea şi ingeniozitatea puse în munca lui de dragul nostru: noi socotim că nu putem exprima altfel ceea ce simţim atunci decât printr-un fel de sacrificiu din partea noastră”.

Societatea ne învaţă însă cum să fim competitivi: printr-o concurenţă cât mai mare. Astfel, noi fără să ne dăm seama cumpărăm de la alţii (de obicei de la necunoscuţi) pentru a vinde la alţii (uneori necunoscuţi), lucrând pentru necunoscuţi.

Această “ecuaţie” demonstrează faptul că din dorinţa de a plăti un impozit mai mic urmăm acest drum fără a ne gândi la vreo formă de respect.

Citatele îi aparţin lui Nietzsche: “….el (impozitul pe respect) este tocmai măsura pentru cota relaţiilor sufleteşti dintre oameni”.( Omenesc, prea omenesc ; pag.457)

Poate cel mai mare impozit ar trebui să fie impozitul pe respect.

Trăim acele vremuri în care e greu să discernem cine este mai străin decât noi înşine, dar cu toate acestea statul impune un impozit forfetar şi în acest caz.

Nu mă respect pe mine pentru că nu ştiu să-mi pun în valoare calităţile. Mă respectă în schimb preotul, care are credinţă mai mare decât mine în propriile mele puteri. Mă respectă doctorul din compasiune şi slăbiciune faţă de “boala” mea. Mă respectă juristul când îmi spune că am nişte drepturi: “Dreptul la viaţă”, indiferent cum o fi ea. Dacă poţi să faci mai multe, atunci eşti liber să te exprimi cum vrei. Mă respectă vânzătorul de la colţul blocului, că doar îl plătesc pentru asta (îl definesc ca şi antreprenor prin cumpărarea produselor sale). Mă respectă elevii mei (mai ales atunci când le închei media, că în rest doar se prefac :)))

Orice valoare este determinată de bunăvoinţă, inventivitate, onestitate, responsabilitate. Valoarea muncii tale le defineşte şi mai bine şi îţi oferă acea perspectivă a utilităţii de orice natură.

“Nu te cruţa pe tine însuţi! Dacă vrei să-ţi pui opinia într-o lumină demnă de crezare, dă-ţi foc mai întâi la propria colibă!” (pag.467)

One thought on “Impozitul pe respect

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s