My body

Controversatul anatomist german Gunther von Hagens uimeşte lumea prin “operele sale de artă” conservând corpuri umane şi animale prin procesul de “stafidire”, adică plastinaţia unui cadavru.

Pielea de pe corpul uman este înlăturată şi se scoate în relief muşchiul uman, tendonul, nervul uman, dar şi valorificarea fiecărui organ al omului.

Prima expoziţie a fost lansată în 1996, iar anatomistul german încă din 1977 a găsit “soluţii”,prin această metodă de stopare a îmbătrânirii corpului uman.

Şochează în continuare prin cele peste 200 de exponate ale sale în care prezintă evoluţia corpului uman (de la fetusul din burta mamei până la cele mai clare detalii ale unui corp îmbătrânit).

Faptul că prezintă în exponatele sale poziţii sexuale sau chiar situaţii cu caracter religios i-au atras şi mai mult criticile. A fost acuzat că prezintă “moartea” omului. El însă consideră că de fapt prezintă viaţa omului în toată evoluţia sa şi că până şi cei mici au de învăţat mult (prin spiritul lor de observaţie). Peste 26 de milioane de oameni au vizitat expoziţiile sale.

Deşi a donat multe exponate centrelor de cercetare, von Hagens a fost acuzat ca face din aceasta o afacere bunişoară. Peste 120 de milioane de euro a scos din vizitarea exponatelor sale. Costul cel mai mic pentru realizarea unui exponat a fost de 9000 de euro ajungând şi la peste 30.000 de euro un astfel de cadavru.

Biserica l-a acuzat că promovează acest “ritual”. A înfiinţat un centru de înscriere a donatorilor, iar în scurt timp peste 10.000 de persoane din întreaga lume vor să-şi doneze trupul după moartea lor pentru a fi conservaţi şi a rămâne pentru “eternitate” în expoziţiile lui Von Hagens.

Cu toate că este din ce în ce mai criticat şi s-au făcut demersuri pentru ca expoziţiile sale să nu apară publicului larg, ci doar cercetătorilor, tot mai multă lume gustă din plin prezentarea acestor exponate. “Operele de artă”, după cum le numeşte chiar el, prezintă “realitatea” corpului uman, chiar dacă pentru unii aceasta este greu de privit sau chiar greu de suportat pentru unele instituţii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s