Peştişorul auriu

Dacă e să căutăm în literatură vom observa că peştişorul auriu îndeplineşte 3 dorinţe şi pe toate o dată. Peştişorul este parolist şi îndeplineşte toate cele 3 dorinţe acelor oameni care nu ştiu ce-şi doresc şi atunci misunea lui devine uşoară.

Cele 3 dorinţe sunt cam aceleaşi:

1.să fiu bogat

2.să fiu fericit

3.să fiu nemuritor

Dacă în variantele clasice se căutau abordări dintre cele mai filosofice acestor trei dorinţe, ulterior s-au gasit explicaţii dintre cele mai pragmatice indeplinirii acestora.

În epoca modernă peştisorul devine şi el ceva mai “stresat”, mai realist, mai pretenţios şi se mai uită şi el la configuraţia celui care cere:

1. dacă îţi doreşti să fii bogat atunci peştisorul te va trimite la muncă şi îţi va da şi câteva ponturi.

2.dacă îţi doreşti să fii fericit atunci peştişorul te va îndruma să te căsătoreşti cât mai repede că ai deja o vârstă şi că ar trebui să ai vreo doi copii(care să-ţi lumineze viaţa şi să nu te mai întrebi cum vei găsi tu fericirea)

3.dacă îţi doreşti să devii nemuritor atunci peştişorul îţi va spune că e o variantă în care chiar ar trebui să crezi că şi aşa ne-am cam inmulţit pe acest pâmânt şi poţi fi fericit şi cu un singur copil sau chiar fără, asta ca să înţelegi şi mai bine nemurirea (sufletului)

La momentul prezent însă peştişorul auriu începe să dispară din peisajul literaturii, chiar si a genului S.F. şi asta deoarece nimeni nu îşi mai permite să aibă 3 dorinţe.

Unii mai cu viziune asupra scopului lor in această viaţă trăiesc cu o singură dorinţă şi anume aceea de a nu avea dorinţe.

Cotidianul te “obligă” la a trăi din micile plăceri apărute din “dorinţa” de a fi om.

Omul se robotizează în faţa acestor plăceri, iar peştişorul este ironizat prin chiar lipsa dorinţelor din partea subiectului.

Nici măcar peştişorul nu mai crede în miracole atunci când omul nu mai are acea “inocenţă” atât de necesară oricărei dorinţe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s