Vehiculele de mare tonaj şi ursuleţii

Asemeni poveştilor lui Umberto Eco ne întrebăm ce legătură este între cele două cuvinte. Păi nu este nici una, dar povestea are ceva al ei folosind cele două cuvinte, fără nici o legătură.

“Dacă copii ar creşte mai departe aşa cum se arată(la început), am avea numai genii.

Majoritatea copiilor atunci când îşi doresc o maşinuţă o aleg pe cea mai mare. Vehiculele de mare tonaj sunt cele mai căutate de ei, tocmai pentru că le oferă un semtiment plăcut atunci când se joacă cu ele. Sunt mai relaxaţi când au o maşină mare în mână decât atunci când se joacă cu o maşinuţă mai mică. Nici accidentele nu sunt atât de dese, doar dacă s-a încreţit covorul şi s-a răsturnat maşinuţa involuntar.Li se dezvoltă de mici acest sentiment că tot ceea ce este mare este şi sigur şi că ei nu au ce păţi când deţin acel ceva mare.

Trece timpul şi maşinuţa rămâne într-un colţ al camerei, iar copilul doreşte ceva mare care să fie lângă el şi în afara programului de joacă. Un ursuleţ mare de pluş care să-l aibă seara pe pernă reprezintă soluţia problemei sale. Pentru el informaţia este organizată şi sistematizată încât mărimea ursuleţului îi consolidează acea linişte creată de faptul că nu a avut nici un accident pe covoraşul său, cu marele vehicol, deşi a condus mulţi kilometri cu el în ziua respectivă.

E şi normal să fie aşa. Să stai toată ziua singur cu maşinuţa ta, iar seara să ai ursuleţul lângă tine care să te înţeleagă şi căruia să-i explici cât de nervos ai fost la volan. Ursuleţul trebuie să fie la fel de obosit şi nervos ca el ca cei doi să se poată înţelege.

O astfel de poveste are un sens atunci când reuşeşte să scoată din copil tot ce are el mai pur şi inocent şi să-i folosească imaginaţia la maxim.

Dacă i s-a luat vehicolul de mare tonaj, imediat copilul se va duce să se plângă ursuleţului de incredibila poveste ce i s-a întâmplat. Dacă este invers şi ursuleţul nu este atunci el se închide în acel spaţiu al său stând toată ziua în compania maşinuţei sale.

Cele două elemente ale poveştii noastre construiesc în jurul subiectuui nostru(copilul) un univers al activităţilor constante şi benefice lui. Uneori atunci când simte nevoia stă şi câte patru zile în compania celor două elemente ale sale dezvoltându-şi creativitatea şi imaginaţia, fără însă cu vreun efect imediat care să fie remarcat de ceilalţi.

De aceea atunci când vine vreun amic în vizită, copilul renunţă la orice jucărie pe care o are, mai puţin la cele două care reprezintă resortul său. Devine irascibil dacă se joacă cineva cu vehicolul său de mare tonaj, iar dacă socializează cineva cu ursuleţul său înseamnă că deja i-a fost încălcat spaţiul său intim şi parcă toate “poveştile” sale devin publice.

Întotdeauna copilul se va lăuda cu cele două jucării ale sale, fără însă să dea prea multe detalii despre ele. Nimeni nu trebuie să ştie ce însemnătate au cele două jucării pentru el, că astfel ar deveni transparent în faţa oricărei poveşti pe care el ar dori să o creeze.

Orice semnificaţie ar avea poveştile sale, cu timpul el va opta pentru una din cele două variante: fie va renunţa la orice formă de poveste şi va extrage acele amintiri care i-au marcat copilăria, fie va simţi nevoia creării unei poveşti ale sale indiferent de context şi timp şi va păstra mereu alături de el cele două jucării.

  “Copii ştiu să fie arbitrii norocului lor şi stăpânii propriei lor fericiri, lucru pe care-l ignorează după aceea în decursul vieţii”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s