Intensitate

“Nu trebuie să judecăm despre sentimentele altora după ceea ce am simţi noi, dacă am fi în locul lor.Oricât de întunecată ar fi locuinţa cârtiţei pentru ochii noştri, animalul găseşte casa sa de ajuns de luminoasă”.

Cât de intens se poate activa acel “ceva” în tine încât să fii asemeni unui dependent care nu şi-a luat doza şi să faci multe greşeli de care nici nu eşti conştient.

Modul în care reacţionăm într-o anumită situaţie scoate în relief gradul de satisfacere a trebuinţelor noastre. Cât de subiectivi putem fi în faţa acelui “ceva” care declanşează în noi adevărate “tornade emoţionale”.

Orice implicare emoţională implică o apreciere, o evaluare. Tot ceea ce ne convine modelează acel “ceva” prin plăcere, satisfacere, bucurie. Valorificăm înzecit ceea ce ajută la a da putere acelui “ceva” din noi.

Orice stare afectivă pleacă de la  acea tensiune ce se transformă mai apoi în cea mai mare forţă declanşatoare de acţiune. Acea forţă stabileşte ritmul derulării acţiunii.În cazul în care mutilăm posibiltăţile acţiunii atunci nişte simple flash-uri vor sta la baza proectării imaginii noastre.

De ce acel “ceva” întotdeauna se prezintă ca o alternanţă a contrastelor? Iubirea se transformă în contrariul ei când ne simţim trădaţi,admiraţia se transformă în dispreţ când aşteptările ne sunt înşelate. Se produce schimbul de forţe atunci. Forţa care subjugă devine subjugată de o altă forţă subjugată şi ea la rândul ei.  Modificăm registrul. Detaliile ni se prezintă ca şi nişte acţiuni ce ne valorifică la maxim. Intrăm pe contrasens în regim de urgenţă.

Solicitările acelui “ceva” faţă de situaţia prin care trecem vor avea ca efect, fie acea maturizare afectivă mult aşteptată, fie va fi primul semn al “îmbolnăvirii” şi al  încolţirii în noi a acelor forţe capabile să ucidă “ceva-ul”.

Intensitatea cu care declanşăm în noi acel “ceva” demonstrează mai apoi particularităţile individului şi durata existenţei unui fenomen superb şi sublim.

Nu am făcut altceva decât să mă folosesc de particularităţile oricărui proces afectiv, dar care sunt mai importante decât orice citat sau orice context al vieţii afective.

E bine să ştii că există în tine acea forţă care ar ucide în orice moment un microb al subiectivităţii tale capabil să deregleze frumuseţea unei acţiuni.

Sentimentul organizează conduita atâta timp cât intensitatea sa nu dereglează ritmul acţiunii. De aceea emoţiile de intensitate maximă de cele mai multe ori au ca efect dezorganizarea conduitei prin acea agitaţie inutilă, încremenire în faţa primejdiei, iar în final anihilarea acţiunii.

  Intensitatea indică întotdeauna faza în care evoluează “boala”. Organizarea acestei intensităţi în doze mici, dar dese creşte şanşele apariţiei fazei terminale. De aceea ne mirăm de ce suntem atât de extremişti în exprimarea sentimentului şi în gradul de probabilitate al oricărei acţiuni viitoare.

E ca şi o vizită într-un parc de distracţie în care mai apar niştre monstruleţi gata să te sperie, nişte clovni penibili, nişte jucării prea plictisitoare. Important e să ne distrăm şi să folosim timpul în favoarea noastră măcar ca şi relaxare a muşchilor şi implicit a valorificării acelei tensiuni de care vorbeam.Copilul din tine cere să stea cât mai mult timp în parcul de distracţii, iar tu îl pedepseşti devenind raţional tocmai atunci când lumea zâmbeşte “nebuniei” tale.

Unii nu recunosc copilul din ei lasându-i singuri, iar aceştia stau toată ziua la fereastra sentimentului  privind în afară fără a urmări ceva, ci pur şi simplu se uită în gol.

 Îmi doresc ca intensitatea sentimentului meu să fie dată de copilul din mine pentru că doar copii trăiesc în prezent.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s