Să fie primit !!!

Îmi iubesc prea mult ţara şi locurile natale pentru a învăţa să fiu civilizat. Cam aşa suntem educaţi în fiecare zi, dacă se poate spune astfel.

Şi părinţii noştri au fost educaţi în vremea lor: să aducă acasă orice poate fi folositor că nu se ştia de unde poţi obţine mai mult.

Noi tinerii acuzăm de prin anii 90′ această gândire a celor mai în vârstă. Însă şi noi am fost “modelaţi” la fel, dar într-un alt registru.

Nu ştim să ne mulţumim cu ceea ce ne este benefic. Vrem totdeauna mai mult. Nu ştim cât să cerem, dar nici cât putem da.

Acel “am voie” al omului civilizat are un alt sens decât acel speriat şi răguşit “am voie” al nostru.

Mă uit în dulap şi văd că am câteva perechi de blugi pe care nu le mai port de mult timp (fie nu mai sunt la modă, fie aştept să mai dau câteva kilograme jos), dar nici nu scap de acele perechi de blugi. De ce ??? Pentru că aşa am fost obişnuit de mic. Să nu arunc nimic că nu se ştie ce vremuri vin. Ne-am născut şi vom muri cu această frică.

Nu ştim să fim civilizaţi, adică normali. Pe de altă parte, dacă îmi cumpăr atâtea cămăşi, de exemplu, câte am nevoie, voi ajunge în scurt timp să intru în panică deoarece una s-a decolorat, alta am agăţat-o pe undeva pe vreo bancă în parc, alta s-a ros la guler, etc.  Nu ştim să ne facem traiul simplu şi eficient. Voi trăi cu acea frică şi mai apoi acel regret că nu mi-am luat câteva cămăşi în plus.

Oferim puţin şi vrem să primim cât mai mult. Nu avem o limită a noastră pentru că nimeni în jurul nostru nu cunoaşte acea limită(nici ca grup, nici ca şi comunitate, iar ca popor nu mai zic).

Unii mai romantici de felul lor se bucură de viaţă alături de nişte domnişoare firave şi sensibile. Normal lucru. Societatea însă prin comportamentul ei îl îndeamnă la a fi un tip mai dur, mai “pornografic”, dacă putem spune aşa. Şi atunci el îşi doreşte şi mai mult. În scurt timp el se va îndrăgosti de cineva care are tupeul comunităţii în sânge. Îşi va cumpăra şi o cămaşă în plus că doar are activităţi multiple. ( sunt absurd cu exemplul ăsta, dar îmi place mie).

Dacă ştiu că am probleme cu ochii atunci nu îmi cumpăr nimic care să-mi afecteze vederea, indiferent că e la modă sau că pur şi simplu aşa vreau eu. Societatea însă mă învaţă că trebuie să mă duc la un control să văd cu cât trebuie mărite dioptriile la ochelari pentru a putea să-mi cumpăr acel lucru dăunător. Şi uite aşa mi-am făcut şi mofturile, mi-am schimbat şi ochelarii că nu mai erau un model la modă.Totul e mulţumitor de bine.

Să fie primit !!! mă învaţă societatea în care trăiesc să spun cu voce tare şi cu intonaţie în fiecare seară când ajung acasă.

2 thoughts on “Să fie primit !!!

 1. body September 10, 2010 / 9:11 am

  daca citesti mai amanuntit istoria acestui popor incepi sa realizezi ca aceasta frica face parte din ADN ul nostru al tuturor…
  mereu cotropiti, mereu jefuiti…niciodata nu am avut timp sa evoluam ca natie…ca patriotism
  daca te uiti in unele regiuni precum Oltenia sau Moldova aceasta frica este si mai accentuata deoarece tot timpul in aceste locuri a fost cel mai rau…Banatul sau Ardealul facand parte din imperii au fost scutiti de taxe si au avut perioade scurte de inflorire pe cand ceilalti au platit biruri tot timpul
  ….exista explicatii logice pentru toate apucaturile oamenilor din aceasta tara numita ROMANIA

 2. alexciotir September 15, 2010 / 10:34 am

  sunt multe de spus pe aceasta tema, dar in mare cam asta e. Nimic de bine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s