Pilda celor 3 neghiobi

Totdeauna ascult cu plăcere sfaturile şi pildele bunicului meu. De obicei cele mai interesante discuţii le avem pe terasă la un pahar de vin.

Nu prea avem obiceiul să purtăm discuţii legate de politică sau de orice altceva ce poate implica acest cuvânt.

Posibila tăiere a pensiilor, dar şi deja certa tăiere a salariilor, însă ne-au obligat pe amândoi la un mic compromis.

La întrebarea : “Cum vezi reacţia ţăranului de rând la ceea ce se întâmplă şi cum crezi că ne comportăm ca şi popor în astfel de situaţii” bunicul a răspuns printr-o pildă.

” Trei neghiobi pleacă într-o zi la vânătoare pentru a prinde ursul cel mare care tot ameninţa satul. În mijlocul pădurii găsesc o scorbură unde se credea că se ascunde ursul cel mare şi rău. Ion este cel care alege să se bage cu capul înainte în scorbură, iar ceilalţi doi să-l ţină de picioare până va păcăli ursul să iasă afară. Stabiliră ca atunci când Ion dă din picioare ceilalţi doi să-l scoată repede afară şi să fie pregătiţi să omoare ursul imediat ce acesta va ieşi afară. La un moment dat Ion a dat de câteva ori din picioare după care nu a mai mişcat deloc. Ceilalţi doi l-au scos repede afară. Surpriză !!! Ion nu mai avea cap, că i l-a mâncat ursul. Vasile îl întreabă pe Gheorghe dacă ştie cumva că Ion ar fi avut cap atunci când au venit împreună în pădure.Vasile îşi cere scuze şi afirmă că nu poate spune cu siguranţă dacă Ion avea la el cap sau nu. Stabilesc atunci să se ducă să o întrebe pe Maria soţia lui Ion. Aceasta răspunde la fel de vag ca şi Vasile afirmând că nici ea nu ştie exact dacă Ion avea cap atunci când a plecat de acasă, dar ştie sigur că într-un an şi-a cumpărat chipiu din târg”.

One thought on “Pilda celor 3 neghiobi

  1. marius August 3, 2010 / 7:39 am

    foarte frumoase pildele mosului…pacat ca nu am putut sa fiu acolo cand a fost spusa…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s