Profesionalism

În general luna iunie este a elevilor, iar luna iulie este a profesorilor. În iunie se desfăşoară bacalaureatul, iar în iulie este rândul profesorilor la titularizare.

Trăim acele vremuri căcăcioase în care la fiecare colţ de stradă se dau, gratis, lecţii de moralitate.

Unii dintre profesori au fost la supravegheat elevii la bacalaureat. Foarte mulţi au fost revoltaţi de inconştienţa elevilor de a veni total nepregătiţi la cele 3 probe. Majoritatea elevilor au crezut că dacă pun un 500 de mii de elev vor fi lăsaţi să copie şi astfel vor avea acele note care să le permită să-şi arunce un dosar pe la vreuna din facultăţile din ţară( cât mai aproape de casă că e criză doar). Alţii care au avut parte de supraveghetori mai în vârstă şi mai cu experienţă au plusat până la un milion, doar ca să fie siguri de succesul lor.

Pe de o parte profesorii au stat pe gânduri, dacă să se înscrie la supravegheat sau să se înscrie la corectat, că nu aveau de unde să ştie care din variante va fi mai bănoasă. Pe de altă parte copii au mai putut ei copia, însă au fost atât de naivi încât au crezut că cei 500 de mii sau 1 milion le va oferi şansa de a-şi demonstra abilităţile. Nu a fost aşa. Nici nu au ştiut ce să copie şi uite aşa au fost notele mici. Unii chiar au crezut în această naivitate a lor şi au mai făcut şi contestaţie fiind cazuri în care s-a picat bacul chiar în urma acelor contestaţii. O harababură în toată regula. Asta pentru că de mult timp nu mai interesează pe nimeni ce notă are la bac, ci doar aşteaptă acel răspuns pozitiv al susţinerii financiare din partea părinţilor şi atunci e binevenită orice facultate şi orice specializare că şi aşa în România nimeni nu lucrează în domeniul în care a fost pregătit.

Şi uite aşa unii din profesorii, îngroziţi de faptul că elevii au fost slabi pregătiţi şi chiar au venit cu chef de copiat , au ţinut lecţii de moralitate şi de educaţie doar până pe 14 iulie când au demonstrat ce înseamnă să fii profesor, să fii un model în viaţă. Cum au demonstrat ???? Au dat foile de examen goale, sau au ieşit pe uşa din dos nervoşi că nu au putut copia şi că au făcut fiţuici degeaba.

La toamnă însă aceeaşi elevi(mă refer aici la “elev”ca şi atitudine, simţuri, responsabilitate, etc.) şi aceeaşi profesori vor începe un nou an şcolar plin de învăţăminte şi dornic de a face educaţie. Pe de o parte unii elevi vor renunţa la şcoală că părinţii lor sunt prea speriaţi de această criză şi nu mai au bani de investiţii,nici chiar în proprii copii, iar pe de altă parte unii profesorii vor fi disponibilizaţi pentru că nu se mai merită atâta investiţie în educaţie.

Strângem rândurile că trebuie să fie un dezmăţ organizat în ţara asta. Ultimul stinge lumina şi uite aşa se va termina şi povestea noastră.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s