Întâlnire oarbă

Întotdeauna ceea ce este în spatele unor cuvinte nu poate fi cunoscut decât prin intermediul propriei imaginaţiei, ceea ce reprezintă o distorsionare a realităţii, doar că are un final fericit în ceea ce priveşte estetica reprezentării.

Şi în momentul în care citim o carte ceea ce e dincolo de cuvinte, povestea în sine, e o fabricaţie a propriilor noastre dorinţe.

Internetul a reuşit că facă mult mai facilă socializarea dintre două persoane. Chiar dacă cei doi comunică ani de zile la rând şi reuşesc să se cunoască, în momentul în care se întâlnesc în carne şi oase poveştile lor nu mai sunt la fel. Ceva se schimbă. Nici măcar camera web nu a reuşit să păstreze poveştile celor doi intacte. Oricât ar fi de avansată tehnologia în ceea ce priveşte modalitatea de comunicare între doi oameni,o singură privire între cei doi în momentul în care se văd in timp real, strică tot ce au clădit prin intermediarul lor computerul.

  Toţi considerăm că prin intermediul unei cărţi întotdeauna ne vom îmbogăţi,chiar dacă suntem manipulaţi de forma arajării unor cuvinte. Şi aici e vorba de o reprezentare care cu cât este mai deformată cu atât este mai bună. Aici putem modela cum vrei noi. Şi e şi normal să afirmăm că o carte citită te ajută cu siguranţă, tocmai pentru că la final rămânem tot cu poveştile noastre. Poveştile iniţiale din spatele acelor cuvinte nici nu ştiu dacă interesează în vreun fel.

În momentul în care doi oameni se cunosc înainte de a se vedea are o altă conotaţie. Nu poţi păcăli realitatea cu imaginea persoanei din faţa ta. Cele două reprezentări nu se pot suprapune şi atunci apare regretul faptului că o poveste de a ta a fost distrusă pe loc, fără pic de ruşine faţă de efortul tău. Realitatea a călcat cu bocancul pe orice poveste a ta.

 De aceea întotdeauna reţinem uşor un citat dintr-o carte tocmai pentru că e parte integrantă a poveştii noastre. Uităm însă repede figura unei persoane care prin complot cu realitatea ne-a stricat povestea.

Să fii lovit de propria poveste este un chin şi o consecinţă a faptului că ti-ai pus o dorinţă tocmai când “Cupidon” era mut de beat.

2 thoughts on “Întâlnire oarbă

 1. alexciotir December 20, 2009 / 9:46 am

  am fost mai categoric tocmai pentru ca nu sunt un adept al acestor reprezentari ale ideilor. Ai dreptatate! este vorba mai degraba de o alterare decat o distrugere. Dar orice alterare duce incet dar sigur la uciderea povestii. Cand “asteptarile sunt depasite” acest lucru se intampla tot datorita aceluia care a crezut si mai mult in povestea sa.
  Sunt de acord cu ceea e spui.

 2. bogdan December 20, 2009 / 9:04 am

  teoria e ok, descrie procesul imaginativ prin prisma platonica a reprezentarii Ideilor. Dar, fiecare experienta de acest gen este dependenta de capacitatea efectiva de abstractizare a fiecaruia, rezultatul exercitiului de echilibrare idealizare/concret fiind determinat de intelect.
  daca acceptam teoria ta, ucidem din fasa cazurile cand “asteptarile sunt depasite” 🙂
  in fapt, povestile nu sunt “distruse” ci alterate. se pierde sau se adauga ceva prin confruntare cu realul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s