Ziua internaţională fără fumat

În fiecare an în a 3-a joi din noiembrie, iar anul acesta a fost pe 19, se sărbătoreşte ziua internaţională fără fumat.

Nu am postat nimic pe 19 tocmai din dorinţa de a observa diversele campanii făcute în lume cu această ocazie.

Nu aş vrea să generalizez, că şi la noi în ţară au fost făcute anumite campanii seioase, dar ca şi concluzie ne raportăm din nou la acele campanii agresive de renunţare la tutun.

Aceste campanii agresive coroborate cu existenţa pe piaţă şi succesul acelor weed shop-uri justifică o incapacitate a unora de a fi creativi.

Pe de altă parte accizele cresc şi asta încurajează piaţa neagră. Probabil că aşteptăm să se ajungă la 10 Ron pachetul de ţigări ca să ne orientăm către piaţa din Republica Moldova sau Ucraina.

Unele ţări au mers pe alt timp de campanii mergând pe imagini precum aceasta.O statuie care are o ţigară în mână şi informarea populaţiei despre faptul că la 24 de ore 100 de persoane din întreaga lume moare din cauza fumatului, care ucide mai mult în ultimul timp decât alte boli pe care încă le pronunţăm cu frică. Mi se pare o campanie mult mai bună decât imaginile oribile pe care le-am preluat de la alţii pentru a sensibiliza populaţia.

În alte zone s-a mers pe spoturi publicitare sau pe asemenea imagini sau chiar pe pachete promoţionale cu astfel de ţigări desenate, care parcă justifică o anumită creativitate a unora şi care cred eu că au un impact mai mare decât acele  imagini ale noastre care prin oribilitatea lor forţează românul la a fi creativ şi anume le acoperă el singur cu ceva pentru a fuma liniştit o ţigară sau chiar le alege la chioşc, ca la piaţă, pe cele cu imagini mai puţin dure.

Unii au vrut să fie mai pragmatici şi au luat ca atare acea zi,adică ziua internaţională fără fumat, considerând că măcar în acea zi să nu se fumeze sau să se reducă numărul de ţigări.O campanie interesantă în care nu ţi se băga pe gât să te laşi repede de fumat, ci îţi cumpărai un pachet de ţigări care te anunţa cât ai fumat în ziua respectivă sau îţi programa cât să fumezi în ziua respectivă,după cum se vede şi din imaginea aceasta.

Alţii au făcut o campanie cu ajutorul artiştilor şi a creativităţii acestora. Sunt activităţi agreate şi de ecologişti au şi un impact pe termen lung asupra privitorilor tocmai pentru că sunt expuse o perioadă mai lungă de timp şi în cât mai multe oraşe. Ideea este bună, dar mai ales acolo unde nu este nevoie să forţezi mesajul,deoarece s-ar putea să deranjezi sau să ofensezi locuitorii acelor zone.

O campanie care are la bază o idee genială,care mie mi-a plăcut foarte mult şi anume aceste huse , dacă le-am putea numi aşa, pentru cărţi sub forma unor pachete de ţigări. O campanie care corobarată cu alte mesaje cred eu că poat avea un efect pozitiv asupra celora care citesc mult,dar fumează şi mai mult.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s