Sunt şi ei oameni !!!

În unul din rarele momente când deschid televizorul observ că la mai toate posturile este prezentat un nou scandal al stenogramelor.

Am rămas uimit să aflu că unul precum Bogdan Chirieac sau chiar şeful ANI,Macovei au un limbaj obscen, josnic şi incalificabil chiar şi dincolo de apariţia lor pe sticlă.

Ca şi jurnalist acest Chirieac cu siguranţă a lăsat impresia că e un om cultivat, calm,care nu vorbeşte niciodată neîntrebat, care ştie ce înseamnă o argumentare corectă,care ştie să-şi respecte adversarul, etc.

Cu toate acestea din stenogramele apărute nu am putut să nu observ că “şi-a cam băgat-o” frecvent, adică o dată la două propoziţii.

Probabil că aceasta demonstrează că doar aşa putem fi ancoraţi în realitatea românească, doar aşa ne putem arăta şi demonstra că înţelegem orice discurs,chiar şi acel discurs din spatele blocurilor.

Unul din promotorii unui astfel de discurs este Traian Băsescu, care din dorinţa de a fi cel mai popular român printre români, a impus un limbaj de lemn care să fie pe înţelesul tuturor.

De obicei evit să fac referire la orice are conotaţii politice şi asta deoarece consider că asemenea discuţii nu fac altceva decât să înjosească orice tip de discurs şi implicit înjosirea mea ca şi vorbitor sau scriitor de limba română (în contextul actual în care şi animalele din grajdul ţăranului nu mai suportă această politizare impusă cu “reţeta de la doctor”).

Dar aceasta este societatea în care nici măcar Patapievici sau Liiceanu nu fac excepţie (am ceva rezerve în ceea ce-l priveşte pe Pleşu, care cred că este o excepţie de la utilizarea acestui limbaj de lemn). Nici măcar Heidegger,Nietzsche sau Kant nu te pot ancora în această realitate românească, gata să-ţi facă actele de adopţie, dar atenţie la limbaj.

Şi mie mi-a venit greu să înţeleg când eram ceva mai tânăr,care este diferenţa dintre “joc şi limbaj” pe de o parte, “jocuri de limbaj” pe de altă parte .

Aceşti oameni se pare că au înţeles din prima care sunt avantajele unui limbaj şi cât de subtil poate fi el în toată popularitatea sa.

Mă uitam chiar şi la tinerii din licee,noua generaţie, care au acest limbaj de lemn,iar pentru a-l face să înţeleagă ceva trebuie să te cobori în aceeaşi grotă a limbajului său şi să scoţi ce e mai bun din acel limbaj, adică ceva care să-l şocheze, tocmai pentru ca el să înţeleagă că şi tu poţi abuza de acel limbaj, adică poţi să-l cunoşti în toată “popularitatea” sa. Atunci el e conştient de vulnerabilitatea sa, tocmai pentru că nu se mai poate ascunde în spatele acestui limbaj.

Utilizatorii unui astfel de limbaj sunt atât de liniştiţi ca şi în cazul celui care nu-i mai este frică de nimic atâta timp cât umbra sa îl însoţeşte. Dar dacă îl pui într-un colţ de lumină atunci el e “dezbrăcat” de toate frustrările şi implicit redus la tăcere, iar alternativa e  gestica,mimica sau chiar acţiunea fizică în cele mai multe cazuri.

Hai să devenim analfabeţi !!! că doar aşa putem avea certitudinea că vom primi toţi la fel, că vom avea parte toţi de acelaşi tratament,  că vom vedea toţi lumea la fel, că ne vom asculta unii pe alţii,că ne vom iubi între noi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s