Noam Chomsky în Indochina

După ce am discutat de Habermas a venit rândul lui Chomsky, care prin câteva lucrări politice liniştite de altfel despre “democraţia americană”, dar şi printr-o reacţie adversă, care a “resuscitat” multe lucrări ale vremurilor noastre, despre tema Holocaustului,a reuşit să fie apreciat chiar de însuşi Obama. Preşedintele american a subliniat faptul că U.S.A. are nevoie de oameni ca Chomsky.
După ce a fost îndeajuns de apreciat şi implicit a primit “verzişorii” pentru cercetările sale în domeniul politic, Chomsky pleacă în Indochina unde analizează “brutalitatea şi neexistenţa unei cauze juste” a războiului dus de americani faţă de zone precum Indochina.
Reacţia a fost una extraordinară: toată lumea părea încrezătoare în spusele lui Chomsky, care vorbeşte despre refugiaţii din Cambodgia şi despre ororile la care au fost supuşi acei oameni, comparând această atrocitate cu Germania nazistă.
Din nou îşi stârneşte criticile, dar pare din ce în ce mai respectat mai ales prin vizita în Indonezia unde îşi culege în linişte aplauzele, prezentând condiţiile,dar şi soluţiile la problema existentă şi anume subjugarea şi suprimarea celor din Timorul de Est.
Aşa cum a avut un impact puternic negarea holocaustului în disputa sa cu Robert Faurisson, aşa şi prin “turneele” sale neagă acţiunile extremiste, rasiste, teroare statală, chiar şi din partea unei părţi a politicului din U.S.
Obama s-a cam supărat şi l-a rugat să nu mai fie atât de selectiv în aplicarea principiilor.
Teoriile sale s-au impus uşor şi chiar apreciate pe bună dreptate,dar ca şi în cazul lui Habermas, acţiunile lui Chomsky au fost acţiuni de răsunet, dar fără finalitate.
Pragmatismul nu e la fel de bine aplicat în realitate de către Habermas,Chomsky,precum apare în cărţile lor de succes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s