Habermas la Teheran

TOPSHOTS-IRAN-VOTE-DEMODacă ne aducem bine aminte în anul 2002 Jurgen Habermas vine la Teheran la invitaţia preşedintelui şi a ministrului culturii.

Saturat probabil de interpretările islamiste date sferei publice chiar de tinerii iranieni care nu dădeau semne că ar fi o soluţie pentru viitorul acestei ţări, Habermas vine cu următoarea sugestie: “Societatea trebuie să se elibereze de religiozitate”, tocmai pentru a raţionaliza discursul public.

Susţinut de preşedintele Mohammad Khatami, Habermas începe să aibă succes printre tinerii intelectuali iranieni,iar audienţa mare şi impactul discursurilor sale au făcut în scurt timp ca ideile sale să stea la baza discursului politic,presa afirmând chiar că – inima discursului politic de la Teheran bate prin  ideile lui Habermas.

Unii dintre oamenii de ştiinţă iranieni au fost sceptici în privinţa succesului lui Habermas şi datorită aşa numitei “Western historical experience”. O experienţă neplăcută pentru oamenii de rând care au fost manipulaţi de asemenea idei măreţe precum că privirea ar trebui îndreptată către vest tocmai pentru a mai scoate capul din acea carapace numită religiozitate şi a se îndrepta către sfera publică şi avantajele acesteia în cadrul unui discurs unitar, liber,independent.

În scurt timp, la orice colţ de stradă din Teheran se citea Habermas. Tinerii intelectuali iranieni dădeau impresia că mai e şi altceva pe lumea asta în afara Coranului,şi anume…….Habermas.

 Habermas a văzut acolo ceea ce presupun că ştia deja dinainte de a călca cu piciorul pe pământ iranian,anume faptul că femeia nu are nici un drept acolo, că majoritatea sunt maltratate,abuzate; că tinerilor le sunt spălate creierele în şcoli, facultăţi; că se întâmplă lucruri care nu corespund după nici o logică, chiar şi cu religia lor.

Şi uite aşa în scurt timp Habermas a ajuns să pară cel puţin din exterior,salvatorul unei lumi bolnave de atâta închidere în sine, de atâta marginalizare voită şi de nerecunoaştere a valorilor supreme.

Şi cum iranienii începuseră să fie printre cei mai prolifici bloggeri din lume se părea că nimic nu mai poate fi împiedicat în ceea ce priveşte răspândirea “microbului intelectualităţii”.

Toate acestea au mers foarte bine până în toamna lui 2007 când Habermas nu a mai putut fi sprijinit de preşedinte.

Din 2007 lucrurile păreau să revină la normal pentru iranieni, iar mulţi dintre ei se întrebau deja dacă nu cumva vor suferi încă o dată, adică iar  un foc de paie şi că nimic nu se întâmplă pe bune, ci au fost păcăliţi încă o dată.

Lucrurile au mocnit uşor până în 2009, anul alegerilor. Chiar acum câteva luni în urmă Habermas împreună cu 256 de prieteni, printre care Noam Chomsky, Orhan Pamuk, Hilary Putnam, Mario Vargas Llosa, Nadine Gordimer, au trimis o scrisoare secretarului general al O.N.U. în care cereau examinarea procesului electoral din Iran, stoparea fraudării alegerilor, încetarea tratamentului barbar asupra populaţiei iraniene, desfiinţarea guvernul ilegitim din Iran,etc.

Probabil această scrisoare a fost făcută ca şi consolare la eforturile de odinioară sau ca şi confirmare a faptului că unii oameni militează toată viaţa lor pentru pace,pentru binele omenirii,doar că eforturile lor nu sunt răsplătite întotdeauna aşa cum trebuie.

Habermas deocamdată se identifică cu fotografia de mai sus, dar poate va reuşi prin teoriile sale să schimbe în lumea islamică ceea ce nimeni nu reuşit până acum.

One thought on “Habermas la Teheran

  1. Andra Larisa Zaharia November 11, 2009 / 6:25 pm

    O Habermas….Nu am crezut ca o sa dau de el pe Twitter (via @adrianciubotaru). Mi-a torturat zilele cartea lui – Sfera publica, insa nu neg aportul adus stiintelor comunicarii. Interesant articol.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s