Mihai Eminescu (120)

Astăzi comemorăm 120 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu.

Pe 15 ianuarie sărbătorim naşterea sa, iar pe 15 iunie comemorăm moartea sa.

În loc să facem acest lucru, noi ne folosim de aceste două date pentru a ne mai întreba încă o dată dacă nu cumva Eiminescu este demodat.

Tot felul de anonimi ai televiziunilor apar cu chestii care li se par lor a fi la modă şi capabile să şocheze opinia publică.

Vedeam la majoritatea posturilor de televiziune anumite ipoteze precum că Eminescu ar fi consumat droguri, că ar fi fost un fustangiu şi niciodată nu a ştiut să înţeleagă iubirea, etc.

E trist, chiar oribil să vezi că oameni care şi-au dat doctoratele în Eminescu, apar cu nişte fiţuici la televizor, hârtii ce, vezi Doamne, ar reprezenta dovezi şocante în cazul lui Eminescu.

La Botoşani este comemorat încă în stil comunist, adică se pune mână de la mână ca să se cumpere acolo câteva buchete de flori, mai iese şi primarul un pic din bârlogul său, apar nişte profesoare de română şi alea ieşite la pensie, iar cei câţiva copii puşi să recite repede, repede două, trei poezii acolo habar nu au ce e aia poezie.

Chiar mă uitam azi prin presa locală să văd cum comemorăm acest eveniment şi am rămas surprins să văd că se aruncă cu acuze în stânga şi în dreapta pentru anumite confuzii care se fac legate de locurile importante de pe aceste meleaguri în ceea ce-l priveşte pe Eminescu.

Eminescu este acelaşi, doar că trebuie să recunoaştem că avem mare nevoie de oameni precum Ion Aldea Teodorovici, Grigore Vieru, George Pruteanu, etc.

Pe viitor e clar că nu îl vom mai aprecia la fel de mult, ci poate vine ministerul turismului cu vreo idee şi ne mai scoatem cumva.

În Botoşani avem parcul Mihai Eminescu, biblioteca Mihai Eminescu, teatrul Mihai Eminescu, bulevardul Mihai Eminescu, librăria Mihai Eminescu, dar când vine vorba de poezia sa ne cam apucă greaţa şi cam dăm bir cu fugiţii.

Cine a avut noroc şi s-a născut cu câteva cărţi de Eminescu luate de părinţi în tinereţe atunci cu siguranţă că a citit câteva poezii. Cine însă nu a avut acest noroc e greu de crezut că ar da 400 – 500 de mii pe o carte de Eminescu(sunt şi ediţii mai ieftine). Au apărut şi acele ediţii de buzunar, dar poezia aici în nordul Moldovei nu ţine de foame, chiar dacă l-am pus pe Eminescu şi pe anumite bancnote. Dacă l-am fi pus şi noi pe bancnote mai mari cine ştie poate aveam mai mult succes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s