Gypsies (Josef Koudelka)

GypsiesJosef Koudelka este un fotograf de renume născut în 1938 la Moravia în Cehia.Inginer de profesie se orientează în 1967 către fotografie, către artă fotografică.În 1968 devine cunoscut prin albumul său de fotografii ce înfăţişează invazia ruşilor la Praga.

 

În august 1968, cu două zile înainte de invazia rusească, se află în România unde fotografiază ţiganii. Acele poze aveau să apară pe albumul său numit “Gypsies” unde cele mai multe fotografii sunt însă cu ţiganii din Slovacia.

Romania 1968Sunt câteva fotografii pe acest album foarte reuşite, iar combinarea acestora cu cele făcute în Slovacia au făcut din “Gypsies” unul dintre cele mai cunoscute albume ale sale. Poate că la vremea respectivă nici nu ne-am dat seama cât de mult ne-a ajutat.

Romania, 1968Fotografiile exprimă o comunitate puternică a ţiganilor, iar cei care au văzut acest album au privit cele două ţări (Slovacia şi România) cu foarte mult entuziasm, România fiind analizată ca o ţară care ştie să-şi aprecieze tradiţia.

 

Romania 1994Datorită succesului pe care l-a avut cu albumul “Gypsies” hotărăşte să se întoarcă în România, în 1994, pentru a mai surprinde câte ceva din acea autenticitate mult lăudată de străini în ceea ce ne priveşte.

Nu s-a gândit totuşi că s-ar putea să fie un pic cam devreme faţă de schimbarea care a avut loc în 1990 şi astfel fotografiile făcute nu au fost dintre cele mai reuşite şi mai mult decât atât străinii au văzut că nu merită să ne laude chiar aşa de tare. Majoritatea fotografiilor prezintă un peisaj trist, dezolant, fără urmă de tradiţie, dar care accentuează totuşi imaginea unei schimbări la orice nivel în ţara noastră.

Romania 2005Revine în România în 2005 sperând şi el într-o schimbare în bine şi dornic de a ne face publicitate gratuită prin fotografiile sale. Găseşte o Românie parcă lipsită şi de acea tradiţie pe care o cunoscuse el şi astfel revine la acele fotografii care îi înfăţişează pe ţigani, considerând că e mai bine să facă o comparaţie între fotografiile din 1968 şi cele din 2005 în ceea ce priveşte trăsăturile şi comportamentul ţiganilor de la noi, decât să se apuce de un nou proiect în România care nu părea din start că i-ar garanta un minim succes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s